View in Browser
Σάββατο 19 Μαΐου 2018
www.a8inea.com
Good Mistakes

Είδα πριν κάποιες εβδομάδες μια συνέντευξη του Ryan Holiday, του best-selling συγγραφέα για τον οποίο σας έχω γράψει και στο παρελθόν, που με έβαλε σε σκέψεις. Εξηγούσε μεταξύ άλλων πώς υποβάλλει τελευταία συστηματικά τον εαυτό του στην εξής ερώτηση: "τι είναι κάτι το οποίο με έχει συγχύσει, για το οποίο όμως είμαι ευγνώμων;". Η απάντηση δεν είναι ούτε προφανής, ούτε εύκολη, συνδέεται όμως άρρηκτα με τη δυνατότητά μας να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Κάντε τον κόπο να σκεφτείτε, πότε ήταν η τελευταία φορά που, αντί να προσπαθήσετε να αφήσετε μια αποτυχία, μια δυσάρεστη στιγμή πίσω σας, είπατε συνειδητά, μισό λεπτό, τι μπορώ να μάθω απ' αυτή την εμπειρία και να κάνω διαφορετικά στο μέλλον; Βάζοντας τη ζωή μας στον αυτόματο, προχωρούμε τυχαία, ασυνείδητα από τη μια στιγμή στην επόμενη με την πεποίθηση ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο, ότι έχουμε τις απαντήσεις και το δίκιο με το μέρος μας. Αποτέλεσμα; Παύουμε να βελτιωνόμαστε. Ξεχνάμε ότι η διαδικασία "trial and error" είναι στην καρδιά της εξέλιξής μας.

Αξίζει να αφιερώσετε 15 λεπτά σ' αυτήν εδώ την καταπληκτική ομιλία του Βρετανού οικονομολόγου και συγγραφέα του βιβλίου Adapt, Tim Harford για το "God complex" που συχνά μας χαρακτηρίζει και γιατί αυτό είναι προβληματικό, τόσο σε επίπεδο ατομικό, όσο και συλλογικό.

Agenda

Δύσκολα θα αποφύγετε να ακούσετε/διαβάσετε/δείτε κάτι σχετικό με το βασιλικό γάμο που λαμβάνει χώρα σήμερα στο παλάτι του Ουίνδσορ, επομένως, αν νιώθετε έστω ένα ψήγμα περιέργειας, μην αντισταθείτε, φοβάμαι ότι δεν έχει νόημα! 2 η ώρα Ελλάδος λοιπόν, μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή σε live stream από την άνεση του καναπέ σας (το pre-game ξεκινά στο βασιλικό κανάλι στο YouTube μια ώρα νωρίτερα). Αν η ανάλυση του Vanity Fair για καθετί βασιλικό δεν σας καλύπτει, προτείνω να ρίξετε μια ματιά στο σχετικό αφιέρωμα του Economist -ναι, του Economist- για το πώς η βασιλική οικογένεια επιβιώνει στους περίεργους αυτούς καιρούς ή τη συνέντευξη του γερμανικού Spiegel με το φωτογράφο που αποτυπώνει βασιλικές στιγμές εδώ και 40 χρόνια.

"Αν βάλεις όλους τους υφιστάμενους προγραμματιστές, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συντηρούν τα υφιστάμενα, δηλαδή να κρατούν τα φώτα ανοιχτά." Η ευκαιρία να ακούσω τις σκέψεις του Βύρωνα Νικολαΐδη, ιδρυτή και CEO της PeopleCert, για τις αλλαγές που φέρνει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, μου έδωσε μια άλλη εικόνα για τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να γυρίσει σελίδα. "Το πιο σύντομο ανέκδοτο σήμερα είναι άνεργος προγραμματιστής", αναφέρει χαρακτηριστικά και εξηγεί γιατί η χώρα μας είναι ικανή να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στο χώρο της τεχνολογίας στα επόμενα 10 χρόνια, αν προχωρήσει σωστά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη που μου παραχώρησε, εδώ.

Το απόλυτο καλοκαιρινό κινηματογραφικό Φεστιβάλ, το κλασικό κι αγαπημένο Ταινιόραμα, η απόλυτη σινεφίλ μαραθώνια γιορτή των τελευταίων δεκαετιών, ξεκίνησε. Στη λήξη ουσιαστικά της κινηματογραφικής σεζόν, και για 7 ολόκληρες εβδομάδες, θα μας κρατά συντροφιά καθημερινά με τρεις ταινίες και οικονομικό ενιαίο εισιτήριο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το φεστιβάλ πραγματοποιείται στον φιλόξενο κινηματογράφο Άστυ, στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κοραή. Μπορεί για κάποιους το χειμερινό σκηνικό να μη συνάδει με το κλίμα, που απαιτεί ταινία κάτω απ' τα αστέρια, πιστέψτε μας όμως, όταν ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο, δεν υπάρχει τίποτα απολαυστικότερο από μια άνετη, δροσερή σκοτεινή αίθουσα.

Η συνέχεια του άρθρου, εδώ.

Around the World in 80 Days
του Λευθέρη Πλακίδα

Το τοπίο το διάλεξε ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος για να στήσει ένα υπέροχο σκηνικό μέσα στη λίμνη για την ταινία του "Το Λειβάδι Που Δακρύζει". Ξεχείλιζε όμως τόσο η φύση από μόνη της, που δεν χρειάστηκε πολλά για να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα που ήθελε. Η Κερκίνη είναι από μόνη της ένας τόπος που κάθε εποχή μεταμορφώνεται σε κάτι διαφορετικό. Η λίμνη που χέρι ανθρώπου τη δημιούργησε το 1932 και η φύση την επέκτεινε σα φυσική, ήταν η αφορμή για την επανεκκίνηση της περιοχής σε τόπο επισκέψιμο. Η συνέχεια ανήκει στον Οικοπεριηγητή και στο Γιάννη Ρέκλο, που πριν από 20 χρόνια έδωσε την ευκαιρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα από μαθητές και σ' ένα ευρύ κοινό να έρθουν σε επαφή με τον υδάτινο κόσμο.

Η συνέχεια του άρθρου, εδώ.

Βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα, γιαρμάδες, είναι όλα εδώ! Αν, σαν κι εμένα, λατρεύετε τις πορτοκαλί μαρμελάδες, είναι η καλύτερη σεζόν! Τώρα μάλιστα που τα φρούτα αυτά είναι ακόμη στην αρχή της εποχής τους και μπορώ να τα βρω ελαφρώς άγουρα, είναι η καλύτερη στιγμή για να φτιάξω τις μαρμελάδες της χρονιάς. Ο λόγος που επιδιώκω να τα αναζητώ στην ελαφρώς ανώριμη φάση τους είναι ότι δίνουν στις γλυκιές μαρμελάδες μου μια ανεπαίσθητη ξινούτσικη γεύση. Κατά καιρούς, για να περιορίσω τις θερμίδες, αλλά και για λόγους υγείας, έχω δοκιμάσει να βάλω λιγότερη ζάχαρη ή να βάλω εναλλακτική ζάχαρη (στέβια, ζάχαρη καρύδας κ.ά.) στις μαρμελάδες μου, αλλά εντέλει αποφάσισα να συμβιβάσω την ποσότητα κατανάλωσης και όχι την αυθεντικότητα της γεύσης. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο φρούτο του είδους προτιμάτε, αλλά εδώ θα σας δώσω τη συνταγή για την πλέον αγαπημένη μου μαρμελάδα νεκταρίνι-βερίκοκο. Έτσι, θα μπορείτε να φέρνετε το καλοκαίρι στα πρωινά σας, αλλά και να συνοδεύετε τα κίτρινα τυριά σας κάθε εποχή!

Τη λαχταριστή συνταγή και τα μυστικά της θα τα βρείτε εδώ.

Γάμος. Προσωπική υπόθεση για δύο ή μήπως όχι; Είναι η εποχή που πολλά ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους. Είναι όμως αυτό το βήμα μία επιλογή που αφορά μόνο το ζευγάρι; Τα δεδομένα αλλάζουν!

Διαβάστε περισσότερα, εδώ.

The Bright Side of the Road
του Γιώργου Μουχταρίδη

Ένα νέο και φρέσκο κόνσεπτ, οι "Γιορ Λώκαλς" ήρθε και έχει αρχίσει ήδη να αγαπιέται από το κοινό. Στόχος του να μας φέρει σε επαφή και να μας συστήσει τους μουσικούς της γειτονιάς μας, της γειτονιάς σου δηλαδή, όλους εκείνους που -σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων από το σπίτι σου- ζουν, δημιουργούν και ονειρεύονται! Παρ’ όλο το μεράκι και το ταλέντο τους όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να φτάσει στ’ αυτιά σας η μουσική τους.

Δύο κορίτσια θεώρησαν πως αυτό είναι άδικο κι αποφάσισαν να πάρουν μια πρωτοβουλία, με σκοπό την αποκέντρωση και την προώθηση αυτών των καλλιτεχνών σ' ένα ευρύτερο κοινό. Κάθε μήνα λοιπόν, σε διαφορετική γειτονιά της Αθήνας, θα γίνεται ένα λάιβ με τέσσερεις λώκαλ καλλιτέχνες με διαφορετικές μουσικές επιρροές. Θα μοιράζονται μαζί μας τη μουσική τους με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο, με μια φωνή και μια κιθάρα ή ένα πιάνο. Unplugged και εκ βαθέων δηλαδή. Το πρότζεκτ στοχεύει στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ μουσικών και στο να δώσει στο κοινό την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν από κοντά τη δουλειά τους.

Μεχρι σήμερα εχουν γίνει ήδη δύο Γιορ Λώκαλς live, ένα το Μάρτιο στο Άρωμα καφέ στη Νέα Σμύρνη, και το δεύτερο πριν λίγες ημέρες, στο White Spoon στο Χολαργό. Σε αυτα εμφανίστηκαν γνωστότερα ονόματα, όπως η Katerine Duska, ο Gautier Velissaris και η Smaragda -που είναι και η καλλιτέχνης πίσω από την ιδέα του Γιόρ Λώκαλς- αλλά και ολόφρεσκα ονόματα, όπως ο Jack Heart και η Amalia Mouchtaridi.

Θα βρεί αραγε το Γιορ Λώκαλς τη θέση που του αναλογεί; Μπορεί... και το εύχομαι, γιατί είναι ένα κόνσεπτ φτιαγμένο με αγάπη και γενναιοδωρία. Προς το παρόν όμως, όσοι παρακολουθούν τα λάιβ της γειτονιάς τους γνωρίζουν ταλέντα που δεν ήξεραν ότι κυκλοφορούν ανάμεσά τους!

TWEET
Spread the word! Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για εμάς από το να στέλνετε την αθηΝΕΑ σε ανθρώπους που πιστεύετε ότι θα την εκτιμήσουν. Πείτε σε φίλους και γνωστούς για την αθηΝΕΑ εύκολα και γρήγορα, μέσα από τη φόρμα αυτή#SharingIsCaring

Copyright © 2018 αθηΝΕΑ, All rights reserved.
You are receiving this email as a subscriber
of www.a8inea.com daily newsletters.
αθηΝΕΑ, Δημ. Σούτσου 39
Αθήνα 11521