ΚΥΡΙΑΚΗ
5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023
VIEW IN BROWSER
www.a8inea.com
ΕΓΓΡΑΦΗ
 
 
EX LIBRIS
 
 
Today’s wordcount: 1423 = 8 λεπτά ανάγνωσης
 
Old is the New New
του Άρη Γαβριελάτου
 

Στρίβω στη γωνία του σπιτιού και βλέπω ένα κλειστό φορτηγό. Δύο εργάτες κουβαλάνε ντάνες από βιβλία βγαίνοντας από ένα όμορφο, παλιό σπίτι που μάλλον είχε έρθει η ώρα του να αδειάσει.

Κοιτάζω κλεφτά μέσα στο φορτηγο και βλέπω στοιβαγμένα ποιος ξέρει πόσα βιβλία. Οι βιβλιόφιλοι θα με καταλάβετε, τα μάτια άρχισαν να γυρνάνε σαν... σελίδες.

Λίγες μέρες μετά βρέθηκα στο Μοναστηράκι για μια ακόμα βόλτα στα παλαιοβιβλιοπωλεία. Η πρώτη εξόρμηση στα Εξάρχεια, λίγους μήνες πριν, μας είχε αφήσει καλές εντυπώσεις, οπότε σκεφτήκαμε να δούμε τι υπάρχει στον ιδιαίτερο μικρόκοσμο του Μοναστηρακίου.

Ήμουν βέβαιος ότι θα μπορούσα να βρω τα βιβλία από εκείνο το φορτηγό κάπου στην ευρύτερη περιοχή. Δεν ξέρω από πού ήταν η σοδειά, ποια διαδρομή έκαναν μέχρι να φτάσουν εκεί, αλλά διέκρινα διαμαντάκια σε όλες τις κατηγορίες: κόμικ, φιλοσοφία, λευκώματα, μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία, επιστημονικά, συνταγές.

Κατεβείτε μια βόλτα, ιδανικά όχι Κυριακή, εκτός αν σας αρέσει η πολυκοσμία. Ερμού, Άστιγγος, Θησείου, Νορμάνου, Αδριανού. Το Μοναστηράκι παραμένει όμορφο, το τρένο συνεχίζει να περνάει ανάμεσα στα αρχαία, τα καφέ προσφέρουν τα πάντα.

Στο επόμενο Ex Libris θα διαβάσετε τη δική μας εκδοχή για αυτή την όμορφη βόλτα, ωφέλιμη από πολλές απόψεις. Γιατί και θερμίδες κάψαμε και βιβλία πήραμε.

 
 
JUMP TO
 
 
 
 
 
Tribute
της Μαρίας Σπανουδάκη
 

Alki-Zei-©Nikos-Kokkalias-e1673873213468.jpg

Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη (1923-2020), μιας σταθερής αξίας για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας. Με αυτή την αφορμή, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακήρυξε το 2023 «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη».

Η συγγραφέας ξεκίνησε τη λογοτεχνική της καριέρα τη δεκαετία του 1950 και γρήγορα καθιερώθηκε ως μία από τις σημαντικότερες πένες της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας.

«Γνώρισα» την Άλκη Ζέη γύρω στα 6 μου, και μάλιστα με έναν μάλλον αστείο τρόπο. Είχα μόλις μάθει να διαβάζω και, ψαχουλεύοντας τα βιβλία του μεγάλου μου αδελφού, μου τράβηξε το ενδιαφέρον ένα με το σκίτσο ενός χαριτωμένου γαϊδαράκου στο εξώφυλλο. Είχε τίτλο «Ο Θείος Πλάτων» και πάνω αριστερά το όνομα «Άλκη Ζέη».

Μη γνωρίζοντας παρά μόνο τον διπλανό μου στο νηπιαγωγείο με το όνομα «Άλκης», θεώρησα απολύτως φυσιολογικό το βιβλίο αυτό να είναι γραμμένο από ΤΟΝ «Άλκη Ζέη». Ζούσα με την εντύπωση αυτή μέχρι που η μητέρα μου μας αγόρασε το «Καπλάνι της Βιτρίνας». Κι εκεί, στο βιογραφικό σημείωμα, στο «αυτί» του βιβλίου, ωωω τι έκπληξη! Ανακάλυψα πως επρόκειτο για γυναίκα συγγραφέα!

H συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Page to Stage
του Άρη Γαβριελάτου
 

kobu-agency-9gGhrULkumQ-unsplash.jpg

Ο θεατρικός λόγος, πριν μετουσιωθεί σε σκηνικό λόγο, μας προσφέρεται στην έντυπη μορφή του. Ψάχνοντας, ως θεατρόφιλοι, για καλές εκδόσεις και προσεγμένα βιβλία, καταλήγουμε στην Κάπα Εκδοτική. Τα τέσσερα βιβλία που επιλέξαμε παίζονται στα θέατρα της πόλης και μάλιστα με αξιόλογες κριτικές.

Γραφή και θέατρο εν τη ενώσει, λοιπόν!

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Pop Philosopher
της Ρίας Σπύρου
 

hope.jpg

Ένα νέο έτος μπορεί να σηματοδοτεί την αρχή μιας καλής συνήθειας με ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Ωστόσο, η ελπίδα δημιουργείται ή απλώς υπάρχει; Τι είναι αυτό που την ενεργοποιεί; Βρίσκεται κάπου κρυμμένη ή ξεπηδά όταν υπάρχει πραγματικά ανάγκη;

Παρέα με όλες αυτές τις σκέψεις κατά τη διάρκεια των εορτών, ξεκίνησα να διαβάζω το νέο βιβλίο του Arun Gandhi, «Μαχάτμα Γκάντι - Περί Ζωής» (εκδόσεις Διόπτρα), το οποίο χαρίζει πολύτιμα μαθήματα ζωής για την αγάπη, την ειρήνη, την ευτυχία και όλα όσα απασχόλησαν το αεικίνητο πνεύμα του παππού του, Mahatma Gandhi. Σύμφωνα με τον Arun Gandhi, κύριο πρόβλημα της σημερινής εποχής είναι η εμμονή με τον υλισμό, η οποία μας έχει κάνει εγωιστές, άπληστους και συμφεροντολόγους.

H συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Pop Psychologist
της Μαρίας Σπανουδάκη
 

debby-hudson-0LY01w8R4ew-unsplash.jpg

Το διάβασμα είναι απόλαυση και εμπειρία, αλλά μπορεί να αποτελεί και θεραπευτική δραστηριότητα. Μας χαλαρώνει, μας αποφορτίζει και μας δίνει την ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να βρεθούμε σε έναν «νέο» κόσμο.

Η ανάγνωση βιβλίων αυτοβοήθειας ή προσωπικής ανάπτυξης κάποιοι θεωρούν πως τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, ενώ παράλληλα τους προσφέρει ιδέες και στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη ζωή τους. Άλλοι, πάλι, προτιμούν τα μυθιστορήματα και τις αφηγήσεις ιστοριών και εμπειριών που, «βιώνοντάς» τες μέσα από τους χαρακτήρες των βιβλίων, τους προσφέρουν μια πολύτιμη αίσθηση ανθρώπινης σύνδεσης.

H συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Bookshelf
της Ηλιάνας Πάνου
 

david-becker-crs2vlkSe98-unsplash-e1673470346337.jpg

Στο βιβλίο «Κατανοώντας και Αλλάζοντας τον Κόσμο» (εκδόσεις Αρμός), ο καταξιωμένος και πολυβραβευμένος ερευνητής της πληροφορικής Ιωσήφ Σηφάκης επιτυγχάνει μια ολιστική παράθεση σκέψεων. Εναποθέτει με διαφάνεια τις σκέψεις του, οι οποίες θίγουν ζητήματα που σπάνια αποδομούνται και παραμένουν δυσνόητα για το ευρύ κοινό.

Ως επιστήμονας θετικών επιστημών, ξετυλίγει τις σκέψεις του επαγωγικά και ορίζει τους πυλώνες των ερωτημάτων που θέτει, τελεολογικά, οντολογικά, γνωσιολογικά. Με ευγένεια, απλότητα και απελευθερωμένη γραφή, δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει. Κατονομάζει τη διαφωνία του και μοιράζεται γενναιόδωρα τις απόψεις του. Μας προτρέπει να μην αποκτούμε γνώση για τη γνώση.

H συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Ex Ray
του Άρη Γαβριελάτου
της Μαρίας Σπανουδάκη
 

WhatsApp Image 2022-10-14 at 11.20.03 AM.jpeg

Συγγραφείς! Ποιοι και ποιες είναι τελικά; Τι περνάει από το μυαλό τους και με ποιον τρόπο φτάνουν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις ιστορίες που σκαρφίζονται; #ExRay: η νέα στήλη του newsletter μας για το βιβλίο, ο τίτλος της οποίας είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στο Ex Libris και την ακτινογραφία αγγλιστί (x-ray), φιλοξενεί κάθε φορά έναν/μία συγγραφέα.

Με χιουμοριστική διάθεση αλλά και αγνή, πραγματική περιέργεια, τους καλούμε να καταθέσουν ό,τι προαιρούνται από τα εσώψυχά τους και να αυτοσχεδιάσουν απαντώντας σε 10 –φαινομενικά απλές– ερωτήσεις. Καλεσμένος αυτού του μήνα, ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης.

H συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Little Reader
του Άρη Γαβριελάτου
 

footer.png

Η σειρά παιδικών βιβλίων «Κίνε και Κόνι» της συγγραφέα Ευγενίας Κωστή έρχεται να χαρίσει όμορφες στιγμές στα παιδιά. Τρία βιβλία, τρεις χαριτωμένες ιστορίες με ήρωες τον Κίνε το σκιουράκι και τον Κόνι το λαγουδάκι. Σε κάθε βιβλίο, οι δύο φίλοι κάνουν διαφορετικές διαδρομές μέσα στο μαγικό δάσος, συναντούν νέες παρέες και ζουν συναρπαστικές περιπέτειες.

Ήταν ένα χρυσαφένιο ηλιόλουστο πρωινό που ο Κίνε είπε στον Κόνι: «Θέλω τη μαγική πένα του παππού μου, να γράψω για όλα όσα ζούμε, ανακαλύπτουμε και μαθαίνουμε μέσα στο μαγικό και παραμυθένιο δάσος στο χωριό της Ασημένιας Κανέλας». «Είναι εξαιρετική ιδέα! Οι φίλοι μας θα χαρούν πολύ! Πόσο μου αρέσει να τους βλέπω να γελάνε και να διασκεδάζουν με τις περιπέτειές μας!» τον παρότρυνε ο Κόνι. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...

H συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
MustLIBRIS
 

- No cover // «Στείλε μας τη δική σου ιστορία για εκείνη τη φορά που κρίθηκες βιαστικά με βάση το φαίνεσθαι και όχι το είναι σου. Η ιστορία σου, μαζί με άλλες, θα εκδοθεί σε ένα βιβλίο “χωρίς εξώφυλλο”». Στη διαδικτυακή καμπάνια «Μαζί για έναν κόσμο "χωρίς εξώφυλλα"» των εκδόσεων Ψυχογιός μπορούμε να καταθέσουμε όλοι μας, ανώνυμα ή με ψευδώνυμο, μια ιστορία προσωπικής απόρριψης, για το φύλο, τη θρησκεία, την καταγωγή μας κ.ά., που θέλουμε να «ακουστεί». Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα στηρίξουν το περιοδικό δρόμου σχεδία.

- Let’s get lost // «Ταξίδια… ένα σωρό ταξίδια με την Άλκη» έχει τίτλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά που οργανώνουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής (11/2, στις 11:00), με αφορμή το Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη. Με σημείο εκκίνησης τα βιβλία της, θα προσεγγίσουν τις έννοιες του ταξιδιού, της μετακίνησης, του αποχωρισμού και της «επιστροφής στις ρίζες». Για παιδιά Γ΄-Δ΄ Δημοτικού.

- Winter offers // Στην Πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιείται το 26ο Παζάρι Βιβλίου, με κεντρικό σύνθημα «Το βιβλίο είναι η δύναμή σου». Το Παζάρι Βιβλίου προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό χιλιάδες τίτλους βιβλίων σε πολύ χαμηλές τιμές, που αρχίζουν από μόλις 1 ευρώ. Θα λειτουργεί 9:00-21:00 έως τις 19 Φεβρουαρίου.

- Kids save the queen // Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα του Oxford University Press (OUP) επέλεξαν ως Παιδική Λέξη της Χρονιάς 2022 το «queen». Ακολουθούν οι λέξεις «happy» (36%) και «chaos» (14%). Φαίνεται πως ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν ένα μεγάλο γεγονός και για τα παιδιά της Μεγάλης Βρετανίας. Κορυφαία αργκό λέξη της χρονιάς είναι το «cool» (40%) και ακολουθούν το «sick/sic (28%) και το «slay» (15%). Η έρευνα έγινε σε δείγμα 4.000 παιδιών 6 έως 14 ετών. Για το 2021, Παιδική Λέξη της Χρονιάς ήταν το «anxiety».

 
 
 
The Rest is History
της Δέσποινας Ράμμου
 

Svoronou-1.jpg

Σε ένα παιδικό βιβλίο που αναφέρεται στην ιστορία, ο συγγραφέας καλείται να ανακαλύψει τον τρόπο εκείνο που δεν θα ευτελίσει τη σημασία των γεγονότων, δεν θα δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις, αλλά θα μιλήσει στα παιδιά για ιστορικά γεγονότα που, πολλές φορές, πονάνε με τρόπο δημιουργικό.

Ευτυχώς, οι ιστορικές αφηγήσεις δεν περιλαμβάνουν μόνο ήρωες, βασιλιάδες και ημερομηνίες. Μαζί με αυτούς, αποκτούν πλέον υπόσταση και οι ανώνυμοι άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα, αυτή η μεγάλη δύναμη που, παρότι αθέατη, συγκλονίζει με τις περιπέτειες, την αυτοθυσία, την εφευρετικότητα, την αλληλεγγύη.

Για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή γράφτηκαν πολλά και καλά παιδικά βιβλία. Είτε για να εξιστορήσουν τα σημαντικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές που σφράγισαν αυτό τον πόλεμο είτε για να αγκαλιάσουν τρυφερά τους αθέατους ήρωές του. Εδώ επιλέγουμε μόλις έξι.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
 
Spread the word! Μοιραστείτε την αθηΝΕΑ με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους στέλνοντάς τους αυτόν το σύνδεσμο εγγραφής.
 
Advertise. Σας ενδιαφέρει να διαφημιστείτε στην αθηΝΕΑ; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
 
 
 
 
 
 
View in Browser