ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022
VIEW IN BROWSER
www.a8inea.com
ΕΓΓΡΑΦΗ
 
 
FINANCIALLY EMPOWERED
 
 
Powered by Παπαστράτος
 
Today’s wordcount: 1137 = 6 λεπτά ανάγνωσης
 
Finance for the Win
 

WhatsApp Image 2022-06-10 at 2.49.51 PM.jpeg

Καλώς ήρθατε στο Financially Empowered, ένα νέο newsletter που φιλοδοξεί να ρίξει φως στα προσωπικά οικονομικά μας! Άλλωστε, οικονομικές αποφάσεις παίρνουμε όλες και όλοι καθημερινά στη ζωή μας.

Κάποιες είναι πιο μικρές –η επίσκεψη στο περίπτερο, τα ψώνια του νοικοκυριού, μια ανάληψη από την τράπεζα, η πληρωμή των λογαριασμών, η αποταμίευση– και άλλες πιο μεγάλες. Από την ενοικίαση ή την αγορά κατοικίας στην επιλογή μιας ασφάλειας ή ενός επενδυτικού προϊόντος, ή στον σχεδιασμό της συνταξιοδότησής μας.

Πόσο επιδέξιες και επιδέξιοι είμαστε στη διαχείριση των οικονομικών μας; Με βάση ποιες θεωρητικές γνώσεις λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις και πόσο αποτελεσματικές αποδεικνύονται στην πράξη; Ποια είναι η σχέση μας με το χρήμα, πώς νιώθουμε όταν καλούμαστε να το διεκδικήσουμε και πόση αυτοπεποίθηση αισθανόμαστε σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά;

Το Women On Top και η αθηΝΕΑ, σε συνεργασία με την qed και με την υποστήριξη της Παπαστράτος/PMI, μελετήσαμε αυτά τα ζητήματα και δημοσιεύσαμε μια μεγάλη έρευνα που στόχο είχε να διερευνήσει κατά πόσο οι γυναίκες στην Ελλάδα είναι σε θέση να διαχειριστούν το οικονομικό τους παρόν, να χτίσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία και να πάρουν οικονομικές αποφάσεις που θα συμβάλλουν στην ευημερία τους.

Στη συνέχεια, επιδιώξαμε να μιλήσουμε συστηματικά για τη σημασία της χρηματοοικονομικής ενδυνάμωσης μέσα από μια σειρά άρθρων που δημοσιεύσαμε στη στήλη #FinanciallyEmpowered της αθηΝΕΑς, ενώ λίγους μήνες αργότερα πήγαμε τη συντονισμένη αυτή προσπάθεια ένα βήμα παρακάτω, με την ανακοίνωση του επιμορφωτικού προγράμματος «Μαθήματα Οικονομίας», το οποίο έχει ως στόχο να αποτελέσει μέρος της λύσης των προκλήσεων που αναδείχτηκαν από την έρευνά μας.

Ο 9μηνος αυτός κύκλος σεμιναρίων, τον οποίο διοργανώνει το Women On Top, με τη συνεργασία της αθηΝΕΑς και με την υποστήριξη της Παπαστράτος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Δίνει την ευκαιρία σε 100 γυναίκες να εξοικειωθούν με βασικές αρχές χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που θα τις βοηθήσουν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους.

Ερχόμαστε λοιπόν στο επόμενο σκέλος της προσπάθειάς μας, το λανσάρισμα του θεματικού newsletter που κρατάτε στα χέρια σας, που στόχο έχει να σας προσφέρει ερεθίσματα, έμπνευση, τροφή για σκέψη, αλλά και πρακτικά εφόδια για να χτίσετε βήμα βήμα το οικονομικό σας μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

 
 
JUMP TO
 
 
 
 
 
Lexicon
 

Κάνουμε πρεμιέρα με έναν όρο θεμελιώδη, αλλά... λίγο γλωσσοδέτη: χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός.

Πρόκειται για τον συνδυασμό της αντίληψης, των γνώσεων, των δεξιοτήτων, των στάσεων και των συμπεριφορών που είναι απαραίτητες για να παίρνει κανείς σωστές οικονομικές αποφάσεις και, εν τέλει, να επιτυγχάνει την ατομική οικονομική ευημερία.

Είναι το σύνολο αυτών που πιστεύουμε, που γνωρίζουμε, που αισθανόμαστε για τα χρήματα, καθώς και του πώς αντιδρούμε στην πράξη όταν καλούμαστε να τα ζητήσουμε, να τα συγκεντρώσουμε, να τα ξοδέψουμε, να τα επενδύσουμε και, γενικά, να τα διαχειριστούμε.

 
 
 
Facts of (Financial) Life
 

Ξέρατε ότι... μόλις το 43% των ατόμων στη χώρα μας χαρακτηρίζεται «οικονομικά εγγράμματο»; Μάλιστα, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά, στο κομμάτι αυτό, ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες.

Περισσότερα στοιχεία για τις διαφορές ανδρών και γυναικών σε οικονομικά ζητήματα στο infographic που φτιάξαμε για την έρευνά μας.

 
 
 
Financial Literacy
 

Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι χρηματοοικονομικές σας γνώσεις;

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η αξιολόγηση των γνώσεων του πληθυσμού σε οικονομικά θέματα διερευνάται σε σχέση με τις ακόλουθες τρεις ενότητες: τον ανατοκισμό, τον πληθωρισμό και τη διαφοροποίηση κινδύνου.

Αν συμπεριλάβουμε σε αυτές και την αριθμητική, προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποια/ος οικονομικά εγγράμματη/ος θα πρέπει να επιδείξει γνώσεις σε τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις ενότητες.

Τεστάρετε τις δικές σας γνώσεις στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Apps to the Rescue
 

Η κατάρτιση ενός προϋπολογισμού είναι ένας από τους απλούστερους και αποτελεσματικότερους τρόπους για να ελέγξετε τις δαπάνες σας, να κάνετε συστηματική αποταμίευση και να προγραμματίσετε τις επενδύσεις σας, με απώτερο σκοπό την οικονομική ευημερία.

Αν ο προϋπολογισμός σας φαίνεται υπόθεση πολύ μακρινή ή τρομακτική, κάντε το πρώτο βήμα: αρχίστε με μια συστηματική καταγραφή των εξόδων σας. Η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια, με μια σειρά από apps που κάνουν τη διαδικασία παιχνιδάκι!

 
 
 
MustNEA
 

- Stay up to date // Σημαντικό ρόλο για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού διαδραματίζει η ενημέρωση για τις οικονομικές εξελίξεις. Έτσι λοιπόν, μια φορά τον μήνα, θα συγκεντρώνουμε στη στήλη MustNEA και MustNEWS κάποιες από τις πιο σημαντικές οικονομικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών. Στα εγχώρια νέα, δύο ήταν τα νούμερα που ξεχώρισαν το προηγούμενο διάστημα.

- Better than expected // Καταρχήν, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ύψους 7%, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών και αυξημένη κατά 2,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Πρόκειται ασφαλώς για μια θετική εξέλιξη, όμως πολλά θα εξαρτηθούν από το β’ τρίμηνο του χρόνου, το οποίο θα αντικατοπτρίσει σε μεγαλύτερο βαθμό τόσο τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και την ανοδική πορεία των τιμών στα περισσότερα είδη.

- Breaking records // Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που αξίζει να κρατήσει κανείς είναι αυτό για τον πληθωρισμό, ο οποίος κατέγραψε νέο άλμα, στο 11,3% τον Μάιο από το 10,2% τον Απρίλιο, με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από τον Δεκέμβριο του 1993, ενώ βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στο 8,1% τον ίδιο μήνα. Μένει να δούμε πόσο αποτελεσματικά έχουν υπάρξει τα μέτρα της κυβέρνησης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού στα στοιχεία του Ιουνίου.

 
 
 
MustNEWS
 

- Stagflation // Άλλη μια λέξη που θα έχετε ακούσει πρόσφατα: στασιμοπληθωρισμός. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο οικονομικό φαινόμενο κατά το οποίο, για δεδομένο χρονικό διάστημα, παρατηρείται αύξηση των ποσοστών ανεργίας παράλληλα με την αύξηση του πληθωρισμού. Πρόκειται δε για σπάνιο φαινόμενο, αφού συνήθως πληθωριστικές πιέσεις παρατηρούνται σε οικονομίες που τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πιέζοντας την ανεργία προς τα κάτω. Ε, λοιπόν, κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού «βλέπει» ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας για το 2022, εκτιμώντας ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 2,9%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 4,1%.

- More good news // Κλείνουμε με την τελευταία δυσοίωνη πρόβλεψη του πρώτου μας newsletter, και με την ελπίδα τα νέα της επόμενης έκδοσης να είναι λίγο πιο αισιόδοξα. Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs δημοσιοποίησε την πρόβλεψή της ότι η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει ακόμα και στα 140 δολάρια το βαρέλι μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι «οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να αυξηθούν κι άλλο για να εξομαλυνθούν τα μη βιώσιμα χαμηλά επίπεδα των παγκόσμιων αποθεμάτων».

 
 
 
MustREADS from Here and There
 

- 5 Reasons Personal Finance Should Be Taught In School | Forbes / Liz Frazier. Πέντε λόγοι για τους οποίους η καλλιέργεια χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη και χρειάζεται να διδάσκεται στα σχολεία.

- 10 Financial Literacy Books For Independence | Monorail. Δέκα βιβλία για να παίρνεις σοφότερες οικονομικές αποφάσεις και να προετοιμάζεσαι καλύτερα για το μέλλον.

- 50/30/20 Budgeting Rule: How to Use It | Mintlife. Τι είναι ο κανόνας 50/30/20 και πώς μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους οικονομικούς σου στόχους;

 
 
 
Video Killed the Radio Star
 

Λένε ότι τα κρυπτονομίσματα είναι το μέλλον του χρήματος. Όμως, τι ακριβώς είναι, πώς λειτουργούν και ποια είναι τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τις άλλες μορφές χρήματος; Μάθε τα βασικά, που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις, μέσα σε 13 λεπτά, πατώντας εδώ.

 
 
 
Ask the Expert
 

Στη στήλη #AskTheExpert του newsletter μας θα απαντούμε κάθε φορά μια διαφορετική ερώτηση που τέθηκε από τις συμμετέχουσες στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος «Μαθήματα Οικονομίας», που διοργανώνει το Women On Top, με τη συνεργασία της αθηΝΕΑς και με την υποστήριξη της Παπαστράτος.

Το σημερινό ερώτημα το έχουμε βεβαιότατα αντιμετωπίσει, κάποια στιγμή, όλες και όλοι μας: Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις ενοχές που αισθάνομαι όταν ξοδεύω;

Θα βρείτε την απάντηση που έδωσε η trainer του προγράμματος Eλένη Ματράκη, Lawyer/EIA Accredited Life, Wellness & Business Coach, στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
 
Spread the word! Το Financially Empowered είναι ένα newsletter για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Ελλάδα από την αθηΝΕΑ και το Women On Top. Μοιραστείτε το newsletter με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους στέλνοντάς τους αυτόν το σύνδεσμο εγγραφής.
 
 
 
 
 
 
 
View in Browser