ΣΑΒΒΑΤΟ
31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022
VIEW IN BROWSER
www.a8inea.com
ΕΓΓΡΑΦΗ
 
 
FINANCIALLY EMPOWERED
 
 
Powered by Παπαστράτος
 
Today’s wordcount: 1289 = 7 λεπτά ανάγνωσης
 
Eyes Wide Open
 

Στο παρά πέντε πριν από την έλευση της νέας χρονιάς, σας στέλνουμε το τελευταίο #FinanciallyEmpowered του 2022, κλείνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο του συναρπαστικού κοινού ταξιδιού μας με προορισμό τη χρηματοοικονομική ενδυνάμωση. Το επόμενο κεφάλαιο ξεκινά δυναμικά τον Ιανουάριο.

Με το τέλος του έτους και την αυγή ενός νέου, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και μια νέα αρχή. Είναι ψυχολογικό το ορόσημο, αλλά δεν παύει να έχει την αξία του. Άλλωστε, ό,τι μας εμπνέει και μας κινητοποιεί να βελτιώσουμε τη ζωή μας –όπως αντιλαμβάνεται τη βελτίωση αυτή καθένας και καθεμιά από εμάς– αποτελεί αφορμή για ουσιαστική αλλαγή.

Ας μιλήσουμε λοιπόν σήμερα για μια αλλαγή δύσκολη αλλά πολύτιμη, που πιθανολογώ ότι πολλοί και πολλές μπορούμε να αποπειραθούμε το 2023 με θετικά αποτελέσματα. Μπορούμε να «εκπαιδεύσουμε» τον εαυτό μας να αντιμετωπίζει δυσάρεστες ή αγχωτικές πραγματικότητες κατά μέτωπο;

Χαρακτηριστικό πεδίο στο οποίο τείνουμε να εθελοτυφλούμε είναι, άλλωστε, τα οικονομικά. Όπως μια υποχρέωση στο άμεσο μέλλον την οποία δεν ξέρουμε πώς θα ικανοποιήσουμε. Ένα χρέος που εκκρεμεί και φουσκώνει σαν μπαλόνι – μαζί και το στρες που μας προκαλεί. Μια επιθυμία που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε αυτή τη στιγμή, αλλά το κάνουμε έτσι κι αλλιώς, κι ας μας ζορίσει στη συνέχεια. Μια δύσκολη συζήτηση που αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι.

Τα βγάζουμε πέρα κλείνοντας τα μάτια. Μήπως όμως δεν τα βγάζουμε πέρα τελικά; Μήπως όλα αυτά που κρύβουμε κάτω από το χαλί συσσωρεύονται και απειλούν την ασφάλεια και την ευημερία μας; Μελέτες άλλωστε έχουν καταδείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ οικονομικών ανησυχιών και της συναισθηματικής και ψυχικής μας υγείας. Τι θα γινόταν, άραγε, αν σταματούσαμε να κλείνουμε τα μάτια;

Αντί για μια βουτιά στο άγνωστο, ας ξεκινήσουμε δοκιμάζοντας ένα μικρό παιχνίδι. Από την πρώτη μέρα του χρόνου και για όλο τον Ιανουάριο, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι δύσκολο, κάτι που αποφεύγουμε, κάτι που μας ζορίζει αλλά που πρέπει να γίνει, κάθε μέρα. Ακόμη και αν είναι κάτι μικρό, ακόμη κι αν δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα οικονομικά. Πάμε να χτίσουμε, έτσι, «μυϊκό ιστό» για να πάμε, λίγο λίγο, στα πιο δυσπρόσιτα και απαιτητικά.

Καταγράψτε στο κινητό σας, σε μια κόλλα χαρτί ή σε ένα ημερολόγιο την πρόοδό σας. Θα σας εκπλήξει ευχάριστα και θα σας κινητροδοτήσει μοναδικά. Θα το δοκιμάσουμε κι εμείς και θα μοιραστούμε στο τέλος του μήνα τις εντυπώσεις μας.

Καλή χρονιά!

 
 
JUMP TO
 
 
 
 
 
Lexicon
 

Οικονομία του δώρου («Gift Economy»). Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνηθίζουν να ανταλλάσσουν δώρα. Όμως, τι θα συμβεί αν, αντί να πεις ένα απλό «ευχαριστώ» στη θεία για το χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που σου χάρισε, την επισκεφτείς την επόμενη μέρα με ένα καλύτερο δώρο ή την ψηφίσεις στις εκλογές που ακολουθούν ή την αφήσεις να υιοθετήσει το πρωτότοκο παιδί σου; Όλα αυτά μπορεί να μην ακούγονται τόσο περίεργα στο πλαίσιο μιας οικονομίας δώρων.

Η οικονομία του δώρου είναι ένα οικονομικό σύστημα στο οποίο τα αγαθά και οι υπηρεσίες δίνονται χωρίς ρητή συμφωνία για άμεση ή μελλοντική –χρηματική ή άλλη– αντιπαροχή. Σε αντίθεση με τη σχεδιασμένη οικονομία (στην οποία τα αγαθά και οι υπηρεσίες διανέμονται με ρητή εντολή και έλεγχο και όχι εθιμοτυπικά, δηλαδή ανεπίσημα) και τις οικονομίες της αγοράς (όπου υπάρχει πάντα ένα ρητό, χρηματικό κατά κανόνα, αντάλλαγμα που καθορίζεται πριν από τη συναλλαγή), η οικονομία του δώρου βασίζεται στο αίσθημα του αμοιβαίου αλτρουισμού και δίνει έμφαση στις κοινωνικές ή άυλες ανταμοιβές. Μάλιστα, ορισμένες φορές υπάρχει μια σιωπηρή προσδοκία επιστροφής συγκρίσιμων αγαθών ή υπηρεσιών, πολιτικής υποστήριξης ή μεταβίβασής του αργότερα σε τρίτους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, αντί για συσσώρευση υλικού πλούτου, σε μια οικονομία δώρων οι συμμέτοχοι επιδιώκουν τον κοινωνικό πλούτο.

Στην πράξη, πάντως, οι περισσότερες ανθρώπινες κοινωνίες συνδυάζουν στοιχεία όλων αυτών, σε διαφορετικό βέβαια βαθμό.

*Σχετικά με το οικονομικό μοντέλο της οικονομίας του δώρου, μπορείτε να παρακολουθήσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του διεθνούς οικονομολόγου James Quilligan και του Charles Eisenstein, συγγραφέα του «Sacred Economics», πατώντας εδώ.

 
 
 
Financially Literacy
 

Ένα ταξίδι στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Ελλάδα λίγους μήνες νωρίτερα θα φάνταζε εξωπραγματικός προορισμός. Με την έρευνα «Μαθήματα Οικονομίας: Μια Έρευνα για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό των Γυναικών στην Ελλάδα» που πραγματοποίησε το Women On Top και η αθηΝΕΑ, σε συνεργασία με την qed και με τη χρηματοδότηση της Παπαστράτος, αυτός ο άγνωστος προορισμός απέκτησε «τοπόσημα» και γέμισε με χρήσιμες πληροφορίες για όλους μας.

Αν θέλετε ξενάγηση εν τάχει, αλλά και με κάθε λεπτομέρεια… η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Out & About
 

Το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για τα άρθρα που δημοσιεύουμε στην αθηΝΕΑ είναι πάντα υπολογίσιμη παράμετρος για την επιλογή της θεματολογίας. Με αυτήν τη λογική μοιραζόμαστε μαζί σας το άρθρο που διαβάστηκε περισσότερο από όλα όσα προέκυψαν στο πλαίσιο του θεματικού newsletter Financially Empowered. Τίτλος του, «Ο Προσωπικός Προϋπολογισμός Θέλει Τρόπο, Όχι Κόπο».

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
MustREADS from Here and There
 

- 2022: The Year in Numbers | the balance / Diccon Hyatt. Ένας αριθμός είναι απλώς ένας αριθμός, εκτός αν αποκαλύπτει μια αλήθεια ή αφηγείται μια ιστορία. Ορίστε δέκα σημαντικοί αριθμοί που, όλοι μαζί, αφηγούνται την ιστορία του πώς άλλαξε η οικονομική μας ζωή το 2022.

- How to Set Goals for 2023 | Ramsey. Με κάθε νέα χρονιά έρχεται ένα νέο ξεκίνημα. Και σε αυτό το ξεκίνημα μεγάλο χώρο καταλαμβάνει ο καθορισμός στόχων για το νέο έτος. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αποφασίσετε τους οικονομικούς σας στόχους για το 2023 και να θυμάστε… «Μια απόφαση χωρίς σχέδιο είναι απλώς ένας ευσεβής πόθος».

 
 
 
Back To School
της Αντωνέλας Σκιαδαρέση
 

Η διαχείριση των χρημάτων μας δεν είναι, δυστυχώς, ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα στα εκπαιδευτικά συστήματα. Διαπίστωση που οδήγησε και στη δημιουργία αυτής εδώ της στήλης. Back to school, λοιπόν, για τελευταία φορά φέτος! Αυτή την εβδομάδα σας παραπέμπουμε σε μια λίστα με τα 12 καλύτερα βιβλία οικονομικών για το 2023.

Γραμμένα από συγγραφείς με τελείως διαφορετικό υπόβαθρο, ο κατάλογος περιλαμβάνει τα πάντα: από βιογραφίες, οδηγίες για τη διαχείριση χρημάτων και επενδύσεων, κρυπτονομίσματα, πολιτικές που επηρεάζουν την οικονομία, σκάνδαλα και προσωπικότητες που αποκαλύπτονται, μέχρι «διαδρομές» σκέψης πριν από τη λήψη αποφάσεων στο χρηματιστήριο και άλλους τομείς, καθώς και το καλύτερο βιβλίο όλων των εποχών για διαπραγματεύσεις.

 
 
 
Ask The Expert
 

Στη στήλη #AskTheExpert του newsletter μας απαντάμε κάθε φορά σε μια διαφορετική ερώτηση. Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις τέθηκαν από τις συμμετέχουσες στο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Μαθήματα Οικονομίας», που διοργανώνει το Women On Top, με τη συνεργασία της αθηΝΕΑς και με την υποστήριξη της Παπαστράτος.

Στο σημερινό, τελευταίο τεύχος μας κάνουμε μια αναδρομή σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν και απαντήθηκαν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
At The Movies
της Κυβέλης Χατζηζήση
 

Η κινηματογραφική βιομηχανία –και δη το Χόλιγουντ– αγαπάει πολύ το χρήμα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κυριολεκτικά, γιατί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το σινεμά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Μεταφορικά, γιατί η διεκδίκηση του χρήματος, νομίμως ή παρανόμως, αποτελεί αγαπημένο θέμα σεναριογράφων, σκηνοθετών και παραγωγών.

Το χρώμα του χρήματος, όμως, σε κάθε ταινία διαφέρει, αποτυπώνεται αλλιώς. Ανάλογα με τη χώρα παραγωγής της ταινίας. Ανάλογα με τις ανάγκες των ηρώων. Ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε υπόθεση. Τι εννοούμε; Πάρτε γεύση μέσα από το top 5 μας.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Ari's Favourites
του Άρη Γαβριελάτου
 

Το χρήμα. Αυτή η πολύπλοκη εφεύρεση του ανθρώπου. Μια σύμβαση των οργανωμένων κοινωνιών, την οποία όρισαν για να διευκολύνουν την ανταλλαγή, την ανταπόδοση, την αποζημίωση, τη συσσώρευση. Από την αρχαιότητα έχει αλλάξει πολλές μορφές, ακολουθώντας τις επιταγές των συναλλαγών, που στο πέρασμα του χρόνου γίνονταν και αυτές όλο και πιο πολύπλοκες.

Η αξία του έχει μετρηθεί με χίλιους δυο τρόπους: την ουσιαστική και χειροπιαστή, την υλική, τη συναισθηματική, την αρνητική και πόσες ακόμη… Φυσικά αποτέλεσε και αποτελεί αντικείμενο ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, αναλύσεων και μελέτης.

Αλλά και η τέχνη, και συγκεκριμένα η μουσική και το τραγούδι, ασχολήθηκαν με το χρήμα. Εδώ συγκεντρώσαμε 5 τραγούδια από το ελληνικό και το διεθνές ρεπερτόριο που είτε το εκθείασαν, είτε το… μάλωσαν, ή το έβαλαν ακόμη και στη «ζυγαριά» με την αγάπη, τον έρωτα και την υγεία.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
 
Spread the word! Το Financially Empowered είναι ένα newsletter για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Ελλάδα από την αθηΝΕΑ και το Women On Top. Μοιραστείτε το newsletter με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους στέλνοντάς τους αυτόν το σύνδεσμο εγγραφής.
 
 
 
 
 
 
 
View in Browser