View in Browser
Τετάρτη 16 Μαΐου 2018
www.a8inea.com
Mad Men

Η ιδέα ότι ένας ηγέτης μπορεί να καταφέρει σημαντικές, ακόμα κι απροσδόκητες νίκες, αν πείσει τους αντιπάλους του ότι είναι παράφρων, απρόβλεπτος και ασταθής δεν είναι καινούρια. Από τον Niccolò Machiavelli τον 16ο αιώνα μέχρι τον Richard Nixon τον 20ο, η "θεωρία του τρελού" (madman theory) έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν με μικτά εντούτοις αποτελέσματα. Όπως διαπιστώνουμε όμως με το πρόσφατο πισωγύρισμα της Πιονγκγιάνγκ, η οποία διαμηνύει ότι θα ακυρώσει την προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου σύνοδο κορυφής, αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να επιμένει σε μονομερή εγκατάλειψη του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, το παιχνίδι αυτό μπορούν να το παίξουν δύο. Ο Donald Trump και ο Kim Jong-un είναι δύο ηγέτες που έχουν πολλά να κερδίσουν και πολλά να χάσουν από τη σύνοδο αυτή. Μένει να δούμε όμως τι μπορεί να πετύχουν τελικά αν και οι δύο... κάνουν τους τρελούς.

Who Said What

Δεν ξέρω τι έκανα χθες, γιατί μόνο σήμερα το πρωί πήρα είδηση ότι έχει γίνει χαμός με αυτό εδώ το audio clip, στο οποίο μια φωνή ρομπότ λέει κάτι το οποίο στα αυτιά κάποιων ακούγεται ως "λόρελ" και κάποιων άλλων ως "γιάνι". Είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Για την επιστημονική εξήγηση του τι στο καλό συμβαίνει, κάντε κλικ εδώ.

Video Killed the Radio Star

Πόσο μακρινή μοιάζει η ειρήνη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών όταν βλέπει κανείς αυτό το βίντεο των New York Times, δημοσιογράφοι των οποίων ακολούθησαν το ασθενοφόρο που φροντίζει τους τραυματίες διαδηλωτές στα σύνορα της Γάζας.

MustNEA
Tech tax // Σε κάποιες χώρες η τεχνολογία αντιμετωπίζεται -ευλόγως- ως αναπτυξιακό εργαλείο τεραστίων δυνατοτήτων - όχι όμως στην Ελλάδα. Εδώ, κατατέθηκε χθες τροπολογία για εφάπαξ "εύλογη αμοιβή" 2% για smartphones, tablets, φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές, υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων, μια συνολική επιβάρυνση του εν λόγω κλάδου που εκτιμάται στα 65 εκατ. ευρώ και αναμένεται να μετακυλιστεί στον καταναλωτή.

Objectively amateurish // Για την τσαπατσουλιά -δεν νομίζω ότι ταιριάζει άλλη λέξη καλύτερα εδώ- με την οποία αποπειράθηκε το υπουργείο Οικονομικών να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων εν μία νυκτί, έχουμε γράψει και στο παρελθόν. Με καθυστέρηση μηνών λοιπόν, μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση για τις νέες Τιμές Ζώνης, καθώς και τους συντελεστές ΕΝΦΙΑ, ενώ τα εκκαθαριστικά θα ανέβουν στο Taxis τον Αύγουστο.

MustNEWS
Pas mal // Μπορεί οι μεταρρυθμίσεις του να έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και πολλοί να τον κατηγορούν για δεξιά στροφή, σε σχέση με το  σοσιαλιστικό παρελθόν του, όμως το κόμμα του Emmanuel Macron φαίνεται να έχει αναπτύξει σημαντικό προβάδισμα για τις ευρωεκλογές του 2019. Στην πρώτη σχετική δημοσκόπηση, το LREM (La République En Marche!) και το Δημοκρατικό Κίνημα -εταίρος του Γάλλου προέδρου- συγκεντρώνουν το 27% των προθέσεων ψήφου.

Damage control // Μια Ευρώπη ολοένα και πιο ανήσυχη, όσον αφορά τη σχέση της με τον πιο παραδοσιακό της σύμμαχο, την Αμερική, αναλογίζεται πώς θα αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πραγματικότητα και τις επιπτώσεις που θα έχει για τις επιχειρήσεις της η απόφαση του Donald Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Στη σύνοδο κορυφής Δυτικών Βαλκανίων-Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στη Σόφια, ο Jean-Claude Juncker και η Federica Mogherini θα περιγράψουν στους ευρωπαίους ηγέτες τα μέτρα που μπορούν να λάβουν για να προστατεύσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα.

MustREADS from Here and There
My Adventures with the Trip Doctors | The New York Times Magazine / Michael Pollan. Το άρθρο -το οποίο ομολογώ ότι με ταξίδεψε στο ψυχεδελικό τριπ του συγγραφέα- βασίζεται στο νέο βιβλίο του ιδίου How to Change Your Mind: What the New Science of Psychedelics Teaches Us About Consciousness, Dying, Addiction, Depression, and Transcendence. Μιας και ανοίξαμε το θέμα, να κι ένα άλλο ενδιαφέρον άρθρο για τις "μικροδόσεις" ψυχεδελικών ναρκωτικών που φαίνεται έχουν γίνει της μόδας τελευταία στην Αμερική.

How Tom Wolfe Became Tom Wolfe | Vanity Fair / Michael Lewis. Από το αρχείο του Vanity Fair, ένα άρθρο για τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Tom Wolfe που έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 88 ετών. Διαβάστε κάποια απ' τα πιο γνωστά άρθρα του διαχρονικά, στο περιοδικό New York, εδώ.

If Tasting is a Crime, I Plead Guilty
της Μαρίας Τριτάρη

Ήμουν περίπου 20 ημερών όταν ταξίδεψα για πρώτη φορά με αεροπλάνο και μάλλον η εμπειρία αυτή αποτυπώθηκε θετικά στο υποσυνείδητό μου, αφού η ιδέα μιας επικείμενης πτήσης μόνο ενθουσιασμό μπορεί να μου προκαλέσει. Κι ενώ γενικά δεν είμαι ο άνθρωπος που θυμάται όλες τις λεπτομέρειες από τα ταξίδια του, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο θα μπορούσα με άνεση να περιγράφω εικόνες, μυρωδιές, συναισθήματα, αλλά και πολλά γεύματα (!) από διαφορετικές πτήσεις της ζωής μου.

Όταν έμαθα λοιπόν για τη νέα πρωτοβουλία της Aegean Airlines, Gastronomics, χάρηκα πολύ γιατί πιστεύω πραγματικά ότι πολλές φορές το ταξίδι έχει μεγαλύτερη σημασία ακόμα κι απ' τον προορισμό, καθώς είναι η πρώτη εντύπωση που σου δημιουργείται για έναν τόπο. Εν προκειμένω, το πρώτο γευστικό καλωσόρισμα από το μέρος που πρόκειται να επισκεφτείς, αλλά και το γαστρονομικό αντίο που θα πάρεις μαζί σου πριν από την επιστροφή, γι' αυτό και χρίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Η συνέχεια του άρθρου, εδώ.

Marcel's Aural Pleasures

Ο Μάιος είναι πάντοτε ένας μήνας προσμονής. Στο μυαλό όλων κυριαρχεί το επερχόμενο καλοκαίρι, γεμίζοντάς μας με θετικά συναισθήματα! Η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 25 βαθμούς, και έτσι η εποχή ενδείκνυται για περιπάτους, αφού επικρατεί ακόμη σχετική δροσιά - ιδίως τις πρωινές ώρες. Τι καλύτερη συνοδεία από έναν αγαπημένο ραδιοφωνικό σταθμό, όσο περπατάς ή τρέχεις; Ακούω ραδιόφωνο από τα 12, οπότε και πήρα το πρώτο μου walkman, το οποίο -στις διάφορες μορφές του- αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου έκτοτε. Η αέναη τροφοδοσία με μουσικά ερεθίσματα που έχω λάβει διαχρονικά απ' αυτό το μέσο έχει εμπλουτίσει τις γνώσεις μου στο αντικείμενο και έχει συντροφεύσει μυριάδες στιγμές χαράς, περισυλλογής, αγώνα, προσδοκίας, απογοήτευσης ή επιτυχίας. Γι' αυτά τα σχεδόν 28 έτη συνύπαρξης, είμαι ευγνώμων και όταν θέλω να ανανεώσω τη διάθεσή μου ή τις μουσικές μου επιλογές, στρέφομαι εκ νέου σε αυτό!

TWEET
Spread the word! Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για εμάς από το να στέλνετε την αθηΝΕΑ σε ανθρώπους που πιστεύετε ότι θα την εκτιμήσουν. Πείτε σε φίλους και γνωστούς για την αθηΝΕΑ εύκολα και γρήγορα, μέσα από τη φόρμα αυτή#SharingIsCaring

Copyright © 2018 αθηΝΕΑ,All rights reserved.
You are receiving this email as a subscriber
of www.a8inea.com daily newsletters.
αθηΝΕΑ,Δημ. Σούτσου 39
Αθήνα 11521