View in Browser
Σάββατο 28 Ιουλίου 2018
www.a8inea.com
Goodbye for Now

Σήμερα, που η αθηΝΕΑ κλείνει αυλαία μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα σας στέλναμε κανονικά έναν απολογισμό των πεπραγμένων μας και κάποιες όμορφες προτάσεις για το εναπομείναν καλοκαίρι. Όμως, ενώ βρίσκεται εν εξελίξει μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχει ζήσει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, μας είναι δύσκολο να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να δούμε τις ομορφιές της ζωής γύρω μας. Την Τρίτη, μέσα απ' τη μουσική μας στήλη, σας είπα ότι δεν ήταν μέρα για τραγούδια. Το ένιωθα και ομολογώ ότι συνεχίζω να το νιώθω. Όμως, ο Γιώργος Μουχταρίδης χθες είχε δίκιο. Η μουσική απαλύνει τον πόνο, η μουσική βοηθά. Για τα όμορφα πράγματα στη ζωή, για αυτά που πραγματικά αξίζουν τον κόπο, πρέπει πάντα να έχουμε χρόνο. Και είδαμε πολλή εσωτερική ομορφιά αυτές τις μέρες, υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες που μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτή είναι που μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι κάτι, κάποτε, μπορεί να αλλάξει.

Σήμερα δεν θα δώσω συνταγή. Σήμερα η στήλη είναι αφιερωμένη στον εθελοντισμό και σε όλους όσοι εργάζονται αφιλοκερδώς και προσφέρουν καθημερινά στους ανθρώπους που επλήγησαν από τη φοβερή αυτή τραγωδία. Το χθεσινό απόγευμα το πέρασα μαζί τους.

Η συνέχεια του άρθρου, εδώ.

Η αρχική ιδέα για το τελευταίο μου άρθρο πριν τις διακοπές ήταν να γράψω κάτι σχετικό με τον ήλιο και την θάλασσα. Φυσικά, αυτό δε θα μπορούσε να αποτελεί πια έμπνευση για εμένα, μετά τα γεγονότα της 23ης Ιουλίου, όταν οι ψυχές τόσων ανθρώπων βασανίστηκαν και κάποιες έσβησαν μέσα στη πυρκαγιά. Η θλίψη που νιώθω είναι βαθιά και ουκ ολίγες φορές συγκρατήθηκα να μη ξεσπάσω σε κλάματα παρακολουθώντας τα γεγονότα. Νιώθοντας ότι ο καθένας μας οφείλει ως άνθρωπος προς τον συνάνθρωπό του να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο, αποφάσισα να αφήσω κατά μέρους τα οφέλη των διακοπών και να παραθέσω τις γνώσεις και την εμπειρία μου γράφοντας για τις πιθανές ψυχικές διακυμάνσεις και καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθούν οι πληγέντες μιας τέτοιας καταστροφής και οι οικογένειές τους, αλλά και προσφέροντας δωρεάν συνεδρίες σε όσους το έχουν ανάγκη.

Η συνέχεια του άρθρου, εδώ.

Τέτοιες στιγμές, μετά την εβδομάδα που είχαμε, σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν τελικά έχει νόημα οτιδήποτε κάνουμε. Όλα αυτά τα οποία πιστεύουμε, αυτά που επιδιώκουμε, δεν έχουν και τόση σημασία στο μυαλό μας, αντικρίζοντας τόσο πόνο και θλίψη. Αυτά που αγαπάμε, οι οικογένειες μας και τα παιδιά μας, μπορούν να χαθούν σε μια στιγμή. Είναι πολυ δύσκολο να ισορροπήσεις αυτά που νιώθεις με αυτά που βλέπεις να γίνονται. Ακόμα περισσότερο να τα ισορροπήσεις με αυτά που δεν γίνονται.

Η συνέχεια του άρθρου, εδώ.

Pollster

Όπως κάθε χρόνο, θα είναι ανοιχτό καθ' όλη τη διάρκεια του Αυγούστου το ανώνυμο ερωτηματολόγιο που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε καλύτερα τα χαρακτηριστικά του κοινού μας και δίνει σε εσάς τους αναγνώστες μας τη δυνατότητα να αξιολογήσετε τη δουλειά που κάνουμε στην αθηΝΕΑ. Νιώθουμε σε στιγμές όπως αυτές που ζούμε τις τελευταίες μέρες ακόμη πιο έντονη την ανάγκη να γίνουμε καλύτεροι. Μπορείτε να συμπληρώσετε το φετινό poll της αθηΝΕΑς, εδώ.

Τελευταίο κείμενο πριν σας αποχαιρετήσουμε, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβρη, και δεν θα μπορούσαμε να μη κλείσουμε αυτή την πλούσια κινηματογραφικά χρονιά με αγαπημένες μας ταινίες, που δεν χορταίνουμε να βλέπουμε και να ξαναβλέπουμε και που η επίδρασή τους πάνω μας παραμένει ίδια κι απαράμιλλη, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Σας συστήνουμε να τις δείτε χωρίς δεύτερη σκέψη κι εσείς μες το καλοκαίρι.

Η συνέχεια του άρθρου, εδώ.

Είχα κρατήσει το θέμα αυτό για τώρα, προκειμένου να κλείσω τη σεζόν με μία έκθεση που θα σας μεταφέρει στο μεγαλείο της ελληνικής δημιουργίας, η οποία μετράει χιλιάδες χρόνια στον παγκόσμιο πολιτισμό. Έτσι, σας προτρέπω να επισκεφθείτε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να δείτε την περιοδική έκθεση Οι Αμέτρητες Όψεις του Ωραίου. Η έκθεση αυτή αποτελεί το τελευταίο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας, που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η συνέχεια του άρθρου, εδώ.

Παρακολουθώ το παιδί μου να γίνεται έξαλλο όταν πρέπει να κατέβει από την κούνια. Του εξηγώ ότι μπορεί να ξανακάνει λίγο αργότερα, να παραχωρήσει τη θέση του και να την ξαναπάρει, έχοντας παίξει με ένα άλλο παιχνίδι σε αυτό τον "κενό χρόνο". Αυτή τη γενναιοδωρία αναλύει το σημερινό animated βίντεο της σειράς Home School του Atlantic. Βασίζεται στις απόψεις της Dr. Laura Markham, συγγραφέως του βιβλίου Peaceful Parent, Happy Kids, η οποία μας δείχνει πώς μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά να μοιράζονται, να είναι ελαστικά και να μη θεωρούν πως με το κλάμα και χειριστικές συμπεριφορές θα κερδίσουν οτιδήποτε ποθούν. Επίσης ενδιαφέρον, στην ίδια σειρά: Why You Should Argue in Front of Your Kids.

TWEET
Spread the word! Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για εμάς από το να στέλνετε την αθηΝΕΑ σε ανθρώπους που πιστεύετε ότι θα την εκτιμήσουν. Πείτε σε φίλους και γνωστούς για την αθηΝΕΑ εύκολα και γρήγορα, μέσα από τη φόρμα αυτή#SharingIsCaring

Copyright © 2018 αθηΝΕΑ, All rights reserved.
You are receiving this email as a subscriber
of www.a8inea.com daily newsletters.
αθηΝΕΑ, Δημ. Σούτσου 39
Αθήνα 11521