View in Browser
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018
www.a8inea.com
Let’s Be Blunt

Πριν από λίγες μέρες, συζητώντας για τη δολοφονία του Jamal Khashoggi στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, διαπίστωσα ότι ο συνομιλητής μου δεν έβρισκε καθόλου προβληματική τη στάση που είχε κρατήσει ο Donald Trump. Τα επιχείρήματά του βασίζονταν στο ότι οι βαρβαρότητες του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες και δεν έχουν στο παραμικρό υπονομεύσει το status της χώρας ως κρίσιμου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Υπό το πρίσμα αυτό, η όλη υπόθεση -όσο φρικιαστική κι αν είναι- αναδεικνύει την υποκρισία της Αμερικής όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε αντίθεση όμως με τους προκατόχους του, ο Trump δεν νιώθει καν την ανάγκη να τηρήσει τα προσχήματα. Έτσι, στη χθεσινή ανακοίνωσή του με σκοπό να θεωρηθεί η υπόθεση λήξασα, εξηγεί ότι η συμμαχία είναι τόσο πολύτιμη οικονομικά και στρατηγικά ώστε το αν ο πρίγκιπας διάδοχος ενεπλάκη ή όχι στη δολοφονία δεν έχει καμία σημασία. Η αντίληψη αυτή έχει βέβαια ένα μεγάλο σφάλμα στον πυρήνα της: βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα προσχήματα δεν έχουν καμία αξία, κάτι που όμως στις διεθνείς σχέσεις απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Η τυφλή αφοσίωση στον Mohammed bin Salman, παρά τα ευρήματα των ίδιων των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, δεν καθιστούν τον Trump ισχυρότερο, αντίθετα, τον καθιστούν πιο αδύναμο στα μάτια των Σαουδαράβων. Καθιστά επίσης σαφές ότι στη νέα αυτή εποχή, και οι ίδιοι οι Σαουδάραβες δεν χρειάζεται να τηρούν καν τα προσχήματα.

Who Said What

Στην πολεμική που έχει ξεσπάσει εναντίον του απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τη Λιβαδειά όπου χοροστάτησε στο Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Όταν ερωτήθηκε για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επικείμενη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Εγώ ήρθα να προσκυνήσω την Παναγία μας, απόψε, που την αγαπάμε και μας αγαπάει. Εγώ θα μιλήσω τελευταίος". Τις επόμενες μέρες η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει προγραμματίσει 4 συναντήσεις με ιερείς ώστε να τους ενημερώσει για "υπηρεσιακά θέματα και τρέχοντα ζητήματα", όπως αναφέρει ανακοίνωσή της. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και εντός της Εκκλησίας, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος με όσους διαφώνησαν από την αρχή με το προσχέδιο της συμφωνίας.

Video Killed the Radio Star

Ο 36ος Μαραθώνιος της Αθήνας πέρασε στην ιστορία ως ο "μαυρισμένος" Μαραθώνιος, καθώς για πρώτη φορά οι δρομείς πέρασαν από την καμμένη περιοχή του Ματιού. Καθώς οι κάτοικοι, όπως κάθε χρόνο, μας χειροκροτούσαν, φορώντας μαύρα ρούχα σε ένα τοπίο με εμφανή τα σημάδια της καταστροφής, πολλοί δρομείς σήκωσαν την γροθιά τους, φόρεσαν την πράσινη μπαντάνα και φώναξαν λόγια αλληλεγγύης προς όλους εκείνους που απαιτούν δικαιοσύνη και αποπειρώνται να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

MustNEA
Keep calm and keep drilling // Συνεχίζεται η πολιτική έντασης από την Τουρκία, σε ό,τι αφορά στην εκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ηγέτης του Καλού Κόμματος Meral Aksener, δεν δίστασε να απειλήσει με νέα τούρκικη εισβολή στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας το συνθηματικό της εισβολής του 1974 "η Αϊσέ θα πάει ξανά διακοπές". Τις τελευταίες ώρες, το ερευνητικό σκάφος Barbaros πλέει, συνοδεία 4 πολεμικών σκαφών, εντός της κυπριακής ΑΟΖ στο οικόπεδο 4, με το State Department να σχολιάζει: "οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορικές που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή". Η είσοδος του Barbaros στο οικόπεδο 4 θεωρήθηκε απάντηση στην έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10 από την αμερικανικών συμφερόντων ExxonMobil.

- Stocks will tear us apart // Μεγάλη πτώση σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 600 μονάδες, κλείνοντας με απώλειες 3,91%. Όσο για τον τραπεζικό δείκτη; Έκλεισε με πτώση 6,34%. Η κατακρήμνιση των δεικτών αλλά και η απώλεια άνω του 50% της τραπεζικής κεφαλαιοποίησης από την αρχή του έτους, συνδέονται τόσο με εσωτερικούς όσο και με εξωτερικούς παράγοντες, ενώ η επιδείνωση αυτή του κλίματος έχει επιβαρύνει και τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,4%, φτάνοντας στο 4,67%! ΥΓ. Με άλλα λόγια, ευτυχώς που έχουμε την... πολυτέλεια να μένουμε εκτός αγορών.

MustNEWS
Dotting the i's // Η Theresa May επισκέπτεται σήμερα τις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον Jean-Claude Juncker. Ο σκοπός της επίσκεψης σχετίζεται με κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά στο σχέδιο για το Brexit και τις σχέσεις Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον Μάρτιο του 2019. Η Μay εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς οι "σκληροί" υποστηρικτές του Brexit την απειλούν με πρόταση μομφής. Υπενθυμίζουμε ότι έχουν συλλεχθεί 42 επιστολές βουλευτών που ζητούν την παραίτηση της May, ενώ χρειάζονται συνολικά 48 - το 15% δηλαδή των βουλευτών του κόμματός της.

No sconto for Italy // Η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή θα δημοσιοποιήσει σήμερα την έκθεσή της για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Η ανησυχία για τυχόν κυρώσεις αλλά και για το ενδεχόμενο νέας κρίσης χρέους σε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες είναι έκδηλη και αποτυπώθηκε στα ιταλικά spreads. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Senteno δήλωσε ότι το τροποποιημένο προσχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ιταλία ενδέχεται να μη πάρει το πράσινο φως, ενώ "η πιθανότητα να επιβληθούν πρόστιμα στην Ιταλία δεν είναι απλά μια υπόθεση αν και η διαδικασία που προβλέπεται είναι μακρά και αποτελεί έσχατη λύση".

MustREADS from Here and There
The Hunt for Human Nature | Aeon / Sam Haselby. Πώς φτάσαμε ως εδώ; Ένα ταξίδι στην ανθρώπινη εξέλιξη, μέσα από την ανάγκη των επιστημών να κατανοήσουν την ανθρώπινη φύση, να αναζητήσουν τα θεμέλια του ανθρώπινου νου και τις κομβικές αλλαγές που συντελέστηκαν σε διάστημα χιλιετιών. Ο ρόλος της βιολογίας, οι κοινωνικοί παράγοντες, η αλλαγή στις συνήθειες και η χρήση των εργαλείων στο μαγικό ανθρώπινο ταξίδι.

You Thought Fake News Was Bad? | The Guardian / Oscar Schwartz. Αν νομίζετε ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων είναι κάτι μεμπτό και αντιδεοντολογικό, σκεφτείτε τι θα συμβεί όταν τα νέα θα είναι εντελώς κατασκευασμένα. Η ψηφιακή τεχνολογία δίνει, πλέον, τη δυνατότητα να κατασκευαστεί μια είδηση από την αρχή. Οι ειδήσεις αυτές ονομάζονται "deep fakes" και για να αντιμετωπιστούν θα απαιτηθεί πολύς κόπος από δημοσιογράφους, αναγνώστες, αλλά και από τους επιστήμονες υπολογιστών.

Brave New World

Στην Ελλάδα των τελευταίων ετών, λίγα είναι αυτά που είμαστε σε θέση να ελέγξουμε σε σχέση με την πορεία των προσωπικών οικονομικών μας. Φόροι που κατατρώγουν εισόδημα και αποταμιεύσεις, τεράστιες εισφορές, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις - οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοούν την αποταμίευση ή, πολύ περισσότερο, την κατάρτιση μιας επενδυτικής στρατηγικής γύρω από το εισόδημα και την περιουσία μας. Μαθαίνουμε -δυστυχώς- να ζούμε υπό αντίξοες συνθήκες. Ίσως όμως ένα απ' τα λιγοστά καλά της παρατεταμένης αυτής περιόδου ισχνών αγελάδων είναι το γεγονός ότι μας υποχρεώνει να κοιτάξουμε τα προσωπικά μας οικονομικά σε μεγαλύτερο βάθος. Στην προσπάθεια αυτή μπορούμε να αξιοποιήσουμε και τις εξελίξεις της τεχνολογίας, αξιοποιώντας ηλεκτρονικές εφαρμογές που μας βοηθούν να προϋπολογίσουμε έσοδα και έξοδα και να διαχειριστούμε πιο έξυπνα τα προσωπικά μας οικονομικά. Για σήμερα λοιπόν, σας ετοιμάσαμε κάποιες προτάσεις για το πώς να βάλετε e-τάξη στα οικονομικά σας.

Η συνέχεια του άρθρου, εδώ.

Marcel's Aural Pleasures
του Marcel Cremer

Αφιέρωμα στη Νέα Υόρκη - ιστορία τρίτη. Ίσως το πιο εντυπωσιακό που αποκομίζει κανείς απο τις επισκέψεις στις μεγάλες πόλεις του κόσμου είναι αυτό που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν "history in the making". Ο διαχρονικός συνδυασμός τόσων διαφορετικών τάσεων δημιουργεί ιστορία· κάτι που πιθανότατα και οι ίδιοι οι κάτοικοι αυτών να μη το αντιλαμβάνονται. Στην πρόσφατη περιπλάνηση μου στο Manhattan, φωτογράφισα, μεταξύ άλλων, δύο στιγμιότυπα που απέδιδαν -το καθένα με τον δικό του τρόπο- τον παλμό της κοινωνίας, όπως αυτός εκφράζεται συχνά από αφηρημένα σύμβολα.

Την πρώτη φωτογραφία την τράβηξα εν μέσω κίνησης. Είναι το πίσω μέρος ενός φορτηγού. Η φθαρμένη επιφάνεια είχε πάνω την αστερόεσσα και από κάτω την επιγραφή "United We Stand". Δεν ξέρω εάν ήταν απομεινάρι παλαιότερης εποχής ή εκδήλωση αλληλεγγύης και φιλοπατρίας, αλλά μου έκανε εντύπωση σε μια στιγμή που η αμερικανική κοινωνία διανύει μια φάση τόσο μεγάλων αντιθέσεων.

Η δεύτερη φωτογραφία περιέχει κάτι μεταξύ αφίσας και graffiti που βρισκόταν στο πλάι μιας κατασκευής για στήριξη ενός δένδρου και αναφέρει: "should art be the example of change?". Με άφησε για πολλή ώρα να σκέπτομαι τον πραγματικό ρόλο της σύγχρονης τέχνης στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.

Καπως έτσι, με όλα αυτά τα ερεθίσματα στο μυαλό μου, επέστρεψα κρατώντας το πιο σημαντικό απ' αυτά: η ισχύς εν τη ενώσει.

TWEET
Spread the word! Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για εμάς από το να στέλνετε την αθηΝΕΑ σε ανθρώπους που πιστεύετε ότι θα την εκτιμήσουν. Πείτε σε φίλους και γνωστούς για την αθηΝΕΑ εύκολα και γρήγορα, μέσα από τη φόρμα αυτή#SharingIsCaring

Copyright © 2018 αθηΝΕΑ,All rights reserved.
You are receiving this email as a subscriber
of www.a8inea.com daily newsletters.
αθηΝΕΑ,Δημ. Σούτσου 39
Αθήνα 11521