View in Browser
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019
www.a8inea.com
Going Short

Για κάποιους, η απόφαση να πάρει παράταση το Brexit πέραν της 29ης Μαρτίου ήταν η ελπίδα που αποζητούσαν: όσο μεγαλύτερη η καθυστέρηση, τόσο πιθανότερο να έχουμε εξελίξεις που θα μπορούσαν ακόμα και να ματαιώσουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σωστά; Με την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, η Theresa May κάνει σαφές ότι, στο βαθμό που περνά από το χέρι της, η καθυστέρηση θα είναι η ελάχιστη δυνατή, ζητώντας 3 ακόμα μήνες για να περάσει τη συμφωνία της από τη Βουλή των Κοινοτήτων και αποκλείοντας το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η χώρα της στις Ευρωεκλογές του Μαΐου που θα έχουν μεσολαβήσει.

Δύο είναι τα προφανή προβλήματα. Πρώτον, αν η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου και δεν συμμετάσχει σε ευρωεκλογές παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες, γι’ αυτό και η Κομισιόν το αποκλείει ως ενδεχόμενο. Δεύτερον, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η May θα καταφέρει να περάσει το ελαφρώς διαφοροποιημένο σχέδιό της από τη Βουλή των Κοινοτήτων εντός του χρονικού διαστήματος αυτού. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων προειδοποίησε ότι το σχέδιο μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία ξανά μόνο αν είναι θεμελιωδώς διαφορετικό. Η May ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους της να εγκρίνουν τη συμπληρωματική συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον Jean-Claude Juncker στο Στρασβούργο για να τη φέρει στη Βουλή παρουσιάζοντάς την ως θεμελιωδώς διαφορετική, όμως δεν είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της Βουλής θα τη δεχθεί, ούτε βέβαια ότι αν τελικά τεθεί σε ψηφοφορία θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Οι Ευρωπαίοι τώρα, πιθανότατα θα της αντιπροτείνουν ότι το νέο deadline θα πρέπει να είναι στις 22 Μαΐου, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να συμμετάσχει η Βρετανία στις Ευρωεκλογές. Θα ξέρουμε σε κάθε περίπτωση λίγο περισσότερα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο.

Who Said What

Με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας που προβλέπει την κατάργηση του ασυμβίβαστου για τους βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για "τροπολογία Κουντουρά", ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας είναι βαθιά ανήθικο και επιβεβαιώνει ότι υπήρξε πολιτική συναλλαγή για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης και για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα εξαργυρώνονται τα γραμμάτια. Τις συναλλαγές αυτές ας τις κάνουν μόνοι τους, η ΝΔ έχει τον δικό της κώδικα αξιών και δεν συμμετέχει στη συναλλαγή". Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, που θα είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη ΝΔ, προανήγγειλαν την παραίτησή τους από το βουλευτικό αξίωμα, και έτσι δεν θα κάνουν χρήση της επίμαχης τροπολογίας.

MustNEA
Unilateral // Ανησυχία έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση, αύριο Παρασκευή, τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τις τράπεζες. Αν συμβεί αυτό, ουσιαστικά κλείνει ο κύκλος των διαβουλεύσεων μεταξύ των 2 πλευρών. Ο Pierre Moscovici ήταν καθησυχαστικός, καθώς έκανε λόγο για "σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις", όμως οι θεσμοί άφησαν να διαρρεύσει η πληροφορία ότι "δεν θα μείνει αναπάντητη τυχόν μονομερής ενέργεια".

S'all good, man // Θετικό κλίμα συνάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την επίσκεψή του στην Αττάλεια, όπου και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu. Παρά τις προκλητικές δηλώσεις του Recep Tayyip Erdogan λίγες μέρες νωρίτερα στη Σμύρνη, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ανάγκη προώθησης του διαλόγου, την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προσπάθεια εύρεσης κοινών τόπων για οικονομική συνεργασία. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για την πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αλλά και για την αναστήλωση χριστιανικών μνημείων, με πρώτη τη μονή της Παναγίας Σουμελά.

MustGOV
Electrified // Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε χθες να μειώσει την έκπτωση συνέπειας που παρείχε στους καταναλωτές που εξοφλούσαν εγκαίρως το λογαριασμό τους από το 15% στο 10%. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να μειωθεί από 6% σε 4% η έκπτωση που είχαν όσοι προχωρούσαν σε προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσής τους σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι δύο συγκεκριμένες κατηγορίες καλοπληρωτών θα δουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να φουσκώνουν από την 1η Απριλίου. Επίσης, η ΔΕΗ φαίνεται να μελετά αυξήσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των εταιρειών που ωφελούνται από το βιομηχανικό ρεύμα.

Small but meaningful // Mια μικρή αλλά σημαντική αλλαγή έφερε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Μέχρι σήμερα, οι προκηρύξεις για τις προσλήψεις στο δημόσιο έθεταν χρονικό περιορισμό τουλάχιστον ενός έτους από την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας για να μπορούν οι πολίτες να κάνουν αίτηση. Ο νέος νόμος κατάργησε την προβληματική παράγραφο που απέκλειε -έστω και για έναν χρόνο- από την εργασία στο δημόσιο, πολίτες που είχαν πλέον την ελληνική ιθαγένεια.

Taxman // Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει το TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018. Οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 30 Ιουνίου, ενώ και ο ΕΝΦΙΑ θα εκκαθαριστεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Να θυμίσουμε ότι οι σύζυγοι θα έχουν το δικό τους εκκαθαριστικό, ανεξάρτητα από αν το ζευγάρι θα υποβάλει κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση.

MustNEWS
One more chance // Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δίστασε να δείξει από τώρα την πόρτα στο κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban. Το ΕΛΚ έλαβε μεν την απόφαση να αναστείλει την ιδιότητα μέλους, όμως δεν εκδίωξε από τις τάξεις του το Fidesz. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές, από την ανανεωμένη ευρωβουλή. Από την ανακοίνωση του προέδρου του ΕΛΚ Joseph Daul προκύπτει η αναστολή της συμμετοχής του ουγγρικού κόμματος στις διεργασίες του κόμματος, άρα και η συμμετοχή στις συνεδριάσεις του, το δικαίωμα ψήφου και το δικαίωμα να προτείνει υποψήφιους για κομματικές θέσεις.

Taking action // Την απαγόρευση τουφεκιών εφόδου και ημιαυτόματων όπλων στρατιωτικού τύπου ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern στον απόηχο της αιματηρής ένοπλης τρομοκρατικής επίθεσης στο Κράιστσερτς. Στις δηλώσεις της τόνισε ότι αυτό αποτελεί το πρώτο σε μια σειρά από μέτρα που θα λάβει η κυβέρνησή της για την αποτροπή τέτοιων επιθέσεων, ενώ ζήτησε τη στήριξη των πολιτών στην απόφαση αυτή, "με στόχο η εύκολη και μαζική πρόσβαση στα όπλα να τελειώσει". Επίσης, απαγορεύτηκε η πώληση γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, καθώς και όλων των αξεσουάρ που επιτρέπουν τη μετατροπή ημιαυτομάτων σε αυτόματα όπλα.

MustREADS from Here and There
In Greece, an Economic Revival Fueled by 'Golden Visas' and Tourism | The New York Times / Liz Alderman. Αφιέρωμα των New York Times στις ευκαιρίες οικονομικής ανάκαμψης που δημιουργεί το πρόγραμμα "χρυσή βίζα" για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από ξένους ιδιοκτήτες, αλλά και τον τουρισμό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η νέα αυτή τάση δεν δημιουργεί χαμένους, δοκιμάζοντας τις αντοχές κατοίκων που βλέπουν τα ενοίκια σε γειτονιές που κάποτε ήταν προσιτές να εκτοξεύονται.

There’s Finally a Drug for Postpartum Depression. Too Bad it’s $34,000 | Vox / Julia Beluz. Θα διαβάσατε, ίσως, ότι κυκλοφόρησε το πρώτο αντικαταθλιπτικό ειδικά για την επιλόχεια κατάθλιψη. Πρόκειται για μια μορφή κατάθλιψης που επηρεάζει 1 στις 7 γυναίκες που έχουν γεννήσει, αλλά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο "δεν μας αρέσει να μιλάμε και πολύ γι' αυτό".

Election Prep

Οι ερωτήσεις που μας στείλατε προς στους επίδοξους διαμορφωτές της επόμενης μέρας για την τοπική αυτοδιοίκηση υπήρξαν εξαιρετικά χρήσιμες. Τις συμπεριλάβαμε στο σχετικό ερωτηματολόγιο της αθηΝΕΑς και τις έχουμε ήδη θέσει σε μια σειρά από υποψηφίους - σύντομα θα αρχίσουμε να δημοσιεύουμε τις απαντήσεις τους. Στο μεταξύ, σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο και με αφορμή τις ευρωεκλογές που πλησιάζουν. Σας καλούμε λοιπόν να μας πείτε: τι θα ρωτούσατε υποψήφιους ευρωβουλευτές σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης; Στείλτε μας τα ερωτήματά σας εδώ μέχρι την Τετάρτη 27 Μαρτίου και η αρχισυντάκτης της αθηΝΕΑς Μαριάννα Σκυλακάκη θα τα αξιοποιήσει στο debate με υποψήφιους ευρωβουλευτές που συντονίζει στο πλαίσιο της εκδήλωσης Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019: Vote for the Future την Παρασκευή 29 Μαρτίου.

(Irene's) Song to Make it Better
της Ειρήνης Σκυλακάκη

Μεγάλο εργαλείο το Shazam. Έτσι προχθές, κάνοντας βόλτα στο H&M Home της Oxford Street (το οποίο παρεμπιπτόντως έχει πολύ ωραία πραγματάκια) άκουσα αυτό το τραγούδι και δεν μπόρεσα να αντισταθώ στα αβίαστα εσωστρεφή γυρίσματα της φωνής της Billie Marten. Οι φωνές που κατά κανόνα με κάνουν να πατήσω Shazam είναι εκείνες που με διακριτικότητα με τραβάνε, σα να μη το θέλουν. Να, ας πούμε, τώρα κάθομαι σε ένα καφέ στο Kilburn και μπήκε αυτό το τραγούδι της πιο ζεστής όλων των φωνών. Εδώ το Shazam περίττευε.

TWEET
Spread the word! Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για εμάς από το να στέλνετε την αθηΝΕΑ σε ανθρώπους που πιστεύετε ότι θα την εκτιμήσουν. Πείτε σε φίλους και γνωστούς για την αθηΝΕΑ εύκολα και γρήγορα, μέσα από τη φόρμα αυτή#SharingIsCaring

Copyright © 2018 αθηΝΕΑ,All rights reserved.
You are receiving this email as a subscriber
of www.a8inea.com daily newsletters.
αθηΝΕΑ,Δημ. Σούτσου 39
Αθήνα 11521