View in Browser
Σάββατο 25 Μαΐου 2019
www.a8inea.com
What Will It Mean?

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις αυριανές εκλογές, πιθανότατα και εσείς να αναρωτιέστε αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επηρεάσει και τις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν το αργότερο μέχρι τις 19 Οκτωβρίου; Τι μας διδάσκει όμως σχετικά η πρόσφατη πολιτική μας ιστορία; Κάνουμε σήμερα μια χρήσιμη αναδρομή στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 2 δεκαετιών -μια αναδρομή που ξεκινά από τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 και φτάνει μέχρι τις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015- για να πάρουμε μια καλύτερη ιδέα. Κάποια από τα μαθήματα του παρελθόντος δεν αποκλείεται να σας εκπλήξουν!

Η συνέχεια του άρθρου, εδώ.

Στην Αμερική υπάρχει μια μέρα που ονομάζεται "take our daughters to work day". Συμβαίνει την τελευταία Πέμπτη του Απριλίου και από το 2003 συμπεριλαμβάνει και αγόρια. Την ημέρα αυτή, λοιπόν, εργαζόμενοι φέρνουν τις κόρες τους στο γραφείο με στόχο να τους δείξουν τι κάνουν, να τις ανακατέψουν πιο πολύ στην επαγγελματική τους ζωή και να τους ανοίξουν την όρεξη για περισσότερες εμπειρίες. Το 2018, 37 εκατομμύρια Αμερικανοί συμμετείχαν σ' αυτή την ημέρα με τα παιδιά τους, άρα είναι μεγάλη υπόθεση.

Αντλώντας έμπνευση από την ημέρα εκείνη, προτείνω αύριο να πάρουμε τις κόρες μας μαζί σε μια άλλη διαδικασία. Να ασκήσουμε μαζί τους το εκλογικό μας δικαίωμα και να τις βάλουμε μέσω αυτού να σκεφτούν τι σημαίνουν εκλογές. Να δημιουργήσουμε μαζί μια οικογενειακή παράδοση, μια συνήθεια που θα είναι καλή για τη δημοκρατία μας και, πρωτίστως, για τις ίδιες προσωπικά. Ώστε κάποια μέρα να έχουμε τη χαρά να τις καμαρώσουμε κι εκείνες υποψήφιες, ξέροντας ότι ξεκίνησε η διαδρομή τους από αυτή την απλή κίνηση. Πάμε!

Η συνέχεια του άρθρου, εδώ.

Agenda

Αυτό το Σαββατοκύριακο στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και... έξω απ' αυτήν, μουσικοί, μπάντες, καλλιτέχνες, παρελάσεις, πειράματα, κατασκευές, περφόρμανς και παραστάσεις μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε τι σημαίνει μουσική, μέσα από ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην περιέργεια κάθε παιδιού. Στο 5ο κατά σειρά Big Bang Festival, μικροί και μεγάλοι μπαίνουν στο εργαστήριο επιστημόνων ή στην κοιλιά μιας κιθάρας, τρίβουν μπαλόνια, γίνονται μαέστροι ή βγαίνουν έξω στη γειτονιά κάνοντας μουσικές παρελάσεις. Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα, εδώ.

Out (& About)

Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η τελευταία μας ευκαιρία να επισκεφθούμε το φετινό Athens Street Food Festival για το ετήσιό μας προσκύνημα στους θεούς του φαγητού του δρόμου. Στο καθιερωμένο πια ραντεβού μας στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ θα βρούμε συμμετοχές που μας ενθουσίασαν προηγούμενες χρονιές, αλλά και νέους διεκδικητές της γαστρονομικής προσοχής μας, που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε.

Άργησε το φετινό καλοκαίρι, ενώ οδεύουμε για τον Ιούνιο. Εγώ, όμως, πάντα βιαστική,  θέλω να σας δώσω μια καλοκαιρινή συνταγή με άρωμα βασιλικού: καλοκαιρινή τάρτα caprese, με λιαστές ντομάτες που θα φτιάξουμε μόνοι μας, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού για σήμερα. Πολύ απλή, πολύ απολαυστική, για ατελείωτα βράδια στο μπαλκόνι με φίλους και αγαπημένους.

Η συνταγή ακολουθεί, εδώ.

Around the World in 80 Days
του Λευθέρη Πλακίδα

Αν θέλετε να ζήσετε σ’ ένα νησί όπως ήταν παλιά οι διακοπές σε ελληνικά νησιά, θα μπορέσετε να το νιώσετε στο Κουφονήσι. Είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Αυστηρά μέχρι τις αρχές Ιουλίου, θα το απολαύσετε σε όλο του το μεγαλείο. Εκεί όπου το αυτοκίνητο είναι μπλέξιμο, είναι περιττό. Γιατί χαλάει το σκηνικό. Ενοχλεί την αισθητική σου. Γιατί δεν είναι χρήσιμο, μιας και όλο το νησί περπατιέται. Αυτό το κάνει μοναδικό. Μπορείς να βγεις από το δωμάτιό σου και να φτάσεις σε μια παραλία περπατώντας, κι αυτό κάνει την εμπειρία ακόμη πιο ιδιαίτερη. Ειδικά όταν δεν έχει πολύ κόσμο.

Η συνέχεια του άρθρου, εδώ.

Ο Σπύρος Χουλιαράς σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 2003 πήγε στην Αγγλία για να κάνει την ειδικότητά του στη Μαιευτική Γυναικολογία, στο North West of England. Η εξωσωματική γονιμοποίηση τον κέρδισε ως ειδικότητα, καθώς, όπως λέει ο ίδιος, είναι ένας κλάδος που δίνει πολύ μεγάλη ικανοποίηση, όπως βέβαια και "στιγμές που συναισθηματικά είναι πολύ δύσκολες".

Έζησε στην Αγγλία για 14 χρόνια, κάνοντας fellowship στο πιο ιστορικό νοσοκομείο της Ευρώπης, το St Bartholomew’s Hospital με έτος ίδρυσης το 1123 μ.Χ., ενώ στη συνέχεια εργάστηκε για χρόνια σε μια από τις πιο γνωστές ιδιωτικές κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Λονδίνο. Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση του Κατάρ του έκανε την πολύ τιμητική πρόταση να στήσει τη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Νοσοκομείο Sidra Medical Centre, μια από τις αρτιότερες παιδιατρικές κλινικές παγκοσμίως, που κόστισε στην Καταριανή κυβέρνηση πάνω από 10 δισ. δολάρια. Η εμπειρία μοναδική, όμως ο Σπύρος θέλει κάποια στιγμή να γυρίσει στην Ελλάδα!

Η συνέχεια της συνέντευξης, εδώ.

The Bright Side of the Road
του Γιώργου Μουχταρίδη

Έχουν περάσει 200 περίπου χρόνια από τότε που ο Ludwig van Beethoven δήλωνε ότι "η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο" και λίγα περισσότερα από 55 από τότε που ο Bob Dylan τραγουδούσε το The Times They Are a-Changin’, ένα μήνυμα που έφτασε σε ολόκληρο τον κόσμο, χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη και στην ισχυρή και νεανική ποπ κουλτούρα. Όμως, πλέον, οι γενιές που γράφουν πολιτικά τραγούδια από το 1976 και μετά είναι ελάχιστα αισιόδοξες και πολύ περισσότερο κυνικές όσον αφορά την πολιτική αλλάγή που μπορεί να φέρει η μουσική στην κορυφή της εξουσίας αλλά, δυστυχώς, και στην κοινωνία.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τραγούδια που ενώ δεν γράφτηκαν για να δελεάσουν και να προσελκύσουν κόσμο και ψηφοφόρους στα εκλογικά τμήματα παραμονές ή ανήμερα των εκλογών, κάθε φορά που τα ακούς σε σπρώχνουν να βγεις στους δρόμους και να απαιτήσεις καλύτερες, πιο δίκαιες και πιο διασκεδαστικές μέρες. Τραγούδια που κυριολεκτικά άλλαξαν τον κόσμο! Διόλου παράξενο που τα περισσότερα απ' αυτά έρχονται από τη φωτεινή και μαχητική δεκαετία του '60. Και να μια λίστα της αθηΝΕΑς απόλυτα προσωπική για αυτά! Καλή ψήφο!

TWEET
Spread the word! Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για εμάς από το να στέλνετε την αθηΝΕΑ σε ανθρώπους που πιστεύετε ότι θα την εκτιμήσουν. Πείτε σε φίλους και γνωστούς για την αθηΝΕΑ εύκολα και γρήγορα, μέσα από τη φόρμα αυτή#SharingIsCaring

Copyright © 2018 αθηΝΕΑ,All rights reserved.
You are receiving this email as a subscriber
of www.a8inea.com daily newsletters.
αθηΝΕΑ,Δημ. Σούτσου 39
Αθήνα 11521