ΤΕΤΑΡΤΗ
18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
VIEW IN BROWSER
www.a8inea.com
 
 
Call Me Sentimental
της Μαριάννας Σκυλακάκη
 

Όπως και να αξιολογεί κανείς τη μέχρι στιγμής πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη -το 61,4% της κοινής γνώμης την κρίνει θετικά, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της MRB- η αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μοιάζει διάχυτη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Αύγουστο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2007, υψηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28, οι οποίοι μάλιστα ακολουθούν φθίνουσα πορεία τον τελευταίο χρόνο. Στο τελευταίο αυτό στοιχείο θα ήθελα να σταθώ σήμερα γιατί έχει δύο, εξίσου σημαντικές, αναγνώσεις.

Η αισιοδοξία αυτή σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι ένα υγιές επακόλουθο της ανάδειξης στην εξουσία μιας φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης που ακολουθεί από την εκλογή της μια πολιτική που στέλνει τα σωστά μηνύματα στις διεθνείς και εγχώριες αγορές.

Το γεγονός όμως ότι την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η έκρηξη αισιοδοξίας, σε χώρες όπως η Γερμανία ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση αποτυπώνει τον μεγαλύτερο, κατά τη γνώμη μου, κίνδυνο που έχει μπροστά της αυτή η κυβέρνηση: να μην προλάβει να κάνει αρκετά πριν την επόμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Ο κίνδυνος αυτός είναι προφανώς εξωγενής: θα έρθει όταν έρθει και θα κληθούμε να τον διαχειριστούμε. Επειδή όμως έχει ήδη αργήσει, το ότι θα συμβεί κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη τετραετία είναι σχεδόν βέβαιο. Όσο αργότερα, τόσο το καλύτερο για εμάς, αφού μας δίνει κάθε μήνα που περνάει την ευκαιρία να προετοιμαστούμε καλύτερα.

 
 
JUMP TO
 
 
 
 

Hertz

 
 
 
Who Said What
 

Με το άνοιγμα του φακέλου της δικογραφίας για τη Novartis, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις προθέσεις της σε σχέση με τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Όπως όλα δείχνουν, στο στόχαστρο μπαίνει μόνο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε εισηγήσεις να συμπεριληφθεί και ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτούς για τους οποίους θα ζητηθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες συνεργατών του, ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να κάνει τη Βουλή βιομηχανία εξεταστικών και να στείλει τους πολιτικούς του αντιπάλους στα δικαστήρια. Φέρεται δε να δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας".

 
 
 
MustNEA
 

- On tour // Στην Ήπειρο περιόδευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με κύριο στόχο την ενημέρωσή του στα ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής και της τουριστικής αξιοποίησης της περιφέρειας. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στο αίτημα που έχει υποβληθεί για την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, αναφέρθηκε σε ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνίων, ενώ επισκέφθηκε μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, το αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και την Ιερά Μονή Βελλά.

- Turm-oil // Μετά τη χθεσινή, ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημάνθηκε ότι για την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος ανατίμησης των πετρελαιοειδών, εκτός αν η ανοδική πορεία των τιμών διεθνώς συνεχιστεί. Οι τιμές στην Ελλάδα έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής σχετικά σταθερές, με μια μικρή ανατίμηση 3 λεπτών κατά μέσο όρο. Δεδομένου δε ότι οι διεθνείς τιμές ήδη υποχώρησαν, οι διακυμάνσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε λογικά επίπεδα. Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται ότι εξετάζει αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τη νέα χειμερινή περίοδο και επαναφορά του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

 
 
 
MustNEWS
 

- Marginal victory // Χωρίς ξεκάθαρο νικητή ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Ισραήλ. Η διαφορά μεταξύ του κόμματος Λικούντ και "Μπλε Λευκό" είναι οριακή, έτσι, όπως όλα δείχνουν, σε ρυθμιστή στα μετεκλογικά σενάρια αναδεικνύεται ο υπερεθνικιστής Avigdor Lieberman, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Benjamin Netanyahu δεν έχει κάνει κάποια δήλωση παραδοχής της ήττας του, αλλά επιμένει ότι επιθυμεί να σχηματίσει κυβέρνηση "σιωνιστικών" κομμάτων. Μέχρι στιγμής, στο 92% της καταμέτρησης, το κόμμα του Benny Gantz "Μπλε Λευκό" συγκεντρώνει 32 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών, όσες και το Λικούντ. Τρίτο κόμμα έρχεται ο συνασπισμός των Αραβικών κομμάτων με 12 έδρες, ενώ το "Ισραήλ Μπεϊτενού" του Lieberman κερδίζει από 8 ως 10 έδρες.

- Whistleblower par excellence // Η Ουάσιγκτον κινείται νομικά κατά του Edward Snowden και του εκδοτικού του οίκου, υποστηρίζοντας ότι το νέο βιβλίο του "Permanent Record" παραβιάζει τις συμφωνίες εμπιστευτικότητας που είχε υπογράψει με τη CIA και την NSA. Άξια λόγου είναι πάντως η απαίτηση για όλα τα έσοδα από το βιβλίο και όχι η απαγόρευση κυκλοφορίας του. Θυμίζουμε ότι ο πρώην τεχνικός συστημάτων της CIA ζει μόνιμα στη Ρωσία, γεγονός που δυσχεραίνει οποιαδήποτε δίωξη εναντίον του.  ΥΓ. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο για το πώς παρουσιάζεται ο Snowden μέσα στο νέο αυτό βιβλίο, θα βρείτε εδώ.

- Spanish caravan //  Τίτλοι τέλους έπεσαν στα σενάρια συνεργασίας μεταξύ των Σοσιαλιστών και των Podemos στην Ισπανία. Ο γύρος των επαφών που πραγματοποίησε ο βασιλιάς της Ισπανίας Felipe με τους ηγέτες των κομμάτων οδήγησε σε αδιέξοδο, με τον μονάρχη να ανακοινώνει στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου ότι δεν θα δώσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Έτσι, η Ισπανία θα οδηγηθεί σε νέες βουλευτικές εκλογές στις 10 Νοεμβρίου, τις τρίτες σε διάστημα τριών ετών στη χώρα, κάτι που σύμφωνα με τις αναλύσεις μπορεί να βοηθήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα να ανεβάσει τα ποσοστά του.

 
 
 
MustREADS from Here and There
 

How 5G Will Reinvent "Working From Home" | Quartz / Omar Abbosh, Paul Nunes. Η τεχνολογία 5G είναι εδώ και όλα δείχνουν ότι θα αλλάξει δραματικά όσα ξέραμε για τα ασύρματα δίκτυα. Σε ό,τι αφορά στον εργασιακό τομέα, με τη βοήθεια του 5G είναι πιθανό η απομακρυσμένη εργασία πολύ σύντομα να πάψει να γίνεται σε συνθήκες απομόνωσης, αλλά σε ένα περιβάλλον virtual reality που θυμίζει σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Who Costs Taxpayers More: The Trumps or the British Royals? | Politico / Rosa Prince. Το Politico κάνει μια προσπάθεια σύγκρισης του κόστους των δύο οικογενειών για τους φορολογούμενους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αντιστοίχως...

 
 
 
Out & About
 

Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που ανέθεσε ο οργανισμός NEON στον φωτογράφο Πάνο Κοκκινιά. Η έκθεση Stock Images εντάσσεται στο πρόγραμμα "Έργο στην Πόλη", στο πλαίσιο του οποίου ο ΝΕΟΝ αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε επιμέλεια της Shoair Mavlian, Διευθύντριας του Photoworks, η έκθεση παρουσιάζει διαφορετικές απόψεις της πόλης που ενυπάρχουν στον ιστό της. Στο πνεύμα της αστικής εξερεύνησης, η έκθεση βρίσκεται σε έναν εγκαταλειμμένο χώρο γραφείων στο κέντρο του λεγόμενου "εμπορικού τριγώνου" επί της οδού Σοφοκλέους 4, έναν χώρο ανέγγιχτο από τότε που χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά πριν από μία δεκαετία. Με το υπόβαθρό του στην ιστορία της φωτογραφίας δρόμου και την πρακτική του ντοκιμαντέρ, ο Πάνος Κοκκινιάς είναι γνωστός για τα φωτογραφικά tableaux μεγάλης κλίμακας που δημιουργεί.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2019 από Τετάρτη έως Κυριακή.

 
 
 
Agenda
 

Στη Μεσόγειο το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ, στη δε Σαντορίνη, το ηλιοβασίλεμα είναι μαγικό όλες τις ημέρες του χρόνου. Το ξενοδοχείο Santo Maris παρατείνει το καλοκαίρι και προσκαλεί τους λάτρεις των γεύσεων σε ένα ταξίδι στην Οία, όπου δύο από τα καλύτερα bar του κόσμου ανέλαβαν να αναδείξουν τον ελληνικό χαρακτήρα του cocktailing, συμπυκνώνοντας τη μαγεία σε ένα ποτήρι.

Το ραντεβού δίνεται για αύριο, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στην πισίνα του Santo Maris. Εκεί θα βρίσκονται το αθηναϊκό "The Clumsies" (#7 στη λίστα των The World ’s 50 Best Bars) και το παριζιάνικο "Candelaria" (#47 στην ίδια λίστα), τα οποία θα δημιουργήσουν signature cocktails εμπνευσμένα από το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης και το Mataroa Mediterranean Dry Gin. Τις δημιουργίες τους θα συνοδεύσουν οι γευστικοί συνδυασμοί της βραβευμένης γαστρονομικής ομάδας του εστιατορίου του ξενοδοχείου. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

 
 
 
Marcel's Aural Pleasures
του Marcel Cremer
 

Μετά από διαδοχικές επισκέψεις σε τέσσερις από τις Κυκλάδες και ένα απολαυστικό overdose ήλιου και άλμης, κάθισα εκ νέου να σκεφτώ τη σημασία του ελληνικού καλοκαιριού για μένα. Κατέληξα λοιπόν στο ότι η μαγική αυτή περίοδος του Αυγούστου που έχουμε -αρκετοί από εμάς- την πολυτέλεια να απολαμβάνουμε κάθε χρόνο, δεν εξαντλεί την αξία της μόνο στις ποιοτικές στιγμές που ζούμε κατά τη διάρκειά της. Και με αυτές εννοώ την απόδραση από την καθημερινότητα, την επαφή με τη φύση, τον χρόνο μαζί με αγαπημένα πρόσωπα και την εξερεύνηση της Ελλάδας.

Οι θερινές διακοπές είναι, πάνω από όλα τα άλλα, η δημιουργία αναμνήσεων που μας συντροφεύουν για πάντα. Τολμώ να πω ότι είναι η σύνδεση των γενεών κατά κάποιο τρόπο. Μέρη που επισκέπτονταν οι γονείς μας πριν 40-50 έτη και στα οποία τώρα παίζουν τα παιδιά μας. Στιγμές που ζήσαμε ως έφηβοι και χαράχθηκαν στο μυαλό μας εσαεί και που τώρα επαναλαμβάνονται, καταλύοντας το φίλτρο της ωριμότητας· κάπως σαν να συναντάμε τον εαυτό μας από το παρελθόν και να μετατρέπεται όλο αυτό σε μια άχρονη κατάσταση ή καλύτερα σε μια νίκη επί του πανδαμάτορα χρόνου.

Και επειδή η μουσική δεν είναι ποτέ απούσα, βρήκα κάτι που εύκολα συνδέει τρεις ή και τέσσερις γενιές "μ’ αγιόκλημα και γιασεμί"...

 
 
 
 
Spread the word! Μοιραστείτε την αθηΝΕΑ με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους στέλνοντάς τους αυτόν το σύνδεσμο εγγραφής.
 
Advertise. Σας ενδιαφέρει να διαφημιστείτε στην αθηΝΕΑ; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
 
 
 
 
 
 
View in Browser