ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020
VIEW IN BROWSER
www.a8inea.com
 
 
Lockdown
της Μαριάννας Σκυλακάκη
 

Η Κίνα πασχίζει να συγκρατήσει την εξάπλωση του μέχρι πρότινος άγνωστου κοροναϊού 2019-nCoV, βάζοντας 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε καραντίνα. Οι αρχές έχουν θέσει αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις σε τουλάχιστον 5 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Γιουχάν, της κινεζικής πόλης που θεωρείται το επίκεντρο μιας επιδημίας που έχει ήδη εξαπλωθεί σε Βιετνάμ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι αρχές διερευνούν το δεύτερο πιθανό κρούσμα του ιού.

Και όταν μιλάμε για καραντίνα, αντιλαμβάνεστε ότι το να τεθεί υπό περιορισμό ένας πληθυσμός διπλάσιος του πληθυσμού της Ελλάδας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι η επιδημία αυτή ξεκίνησε στην Κίνα, όπου η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών δεν θεωρείται κορυφαία προτεραιότητα. Αναλογιστείτε λίγο τον πανικό που πρέπει να αισθάνονται οι κάτοικοι των πόλεων, το φόβο και την καχυποψία τους απέναντι στις αρχές, στην είδηση ότι δεν μπορούν να φύγουν.

Αυτές τις μέρες στην Κίνα γιορτάζεται και το κινεζικό νέο έτος, όμως μια σειρά από μεγάλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, ματαιώσαν τις δημόσιες εκδηλώσεις λόγω της επιδημίας. Όσο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μετά από διαβουλεύσεις δύο ημερών, αποφάσισε να μη κηρύξει, προς ώρας, παγκόσμιο συναγερμό, εκτιμώντας πως ο κοροναϊός, αν και έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων και προσβάλει περί τους 600, δεν αποτελεί προς το παρόν παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Άλλωστε, είναι πολλά ακόμα αυτά που δεν γνωρίζουμε για τους τρόπος εξάπλωσής του και τη σοβαρότητα του ξεσπάσματος.

Όσο για τους τρόπους που μπορούμε να προστατευτούμε από τον κοροναϊό, όπως βλέπουμε στο σχετικό γράφημα του ΠΟΥ, δεν διαφέρουν πολύ από τις συμβουλές που δίνονται για την προστασία μας από την εποχική γρίπη, που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να ακολουθούμε ευλαβικά αυτή την περίοδο.

 
 
JUMP TO
 
 
 
 
 
Video Killed the Radio Star
 

Πώς είναι ένα πεδίο μάχης λίγο πριν αυτή ξεσπάσει; Για σήμερα, ένα animation βίντεο, εμπνευσμένο από τον πίνακα του Herbert James Gunn "Την Παραμονή της Μάχης του Σομμ", ο οποίος, πριν πάρει μέρος στη θρυλική, ομώνυμη μάχη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ζωγράφισε το τοπίο που έβλεπε μπροστά του, λίγες ώρες πριν το τρομερό αιματοκύλισμα.

 
 
 
MustNEA
 

- Mind the children // Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν έκκληση για τη μεταφορά στην ενδοχώρα τουλάχιστον 140 παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας που ζουν στη Μόρια. Στην κλινική έχουν εξεταστεί παιδιά με διαβήτη, καρδιοπάθειες, αλλά και με αυτισμό που χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Η σοβαρότητα των νοσημάτων απαιτεί εξειδικευμένη περίθαλψη, την οποία δεν μπορεί να προσφέρει η κλινική της οργάνωσης. Πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή προγραμμάτων τους Απόστολο Βεΐζη, η ΜΚΟ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν τα παιδιά στην ηπειρωτική χώρα για επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

- Vulnerable // Στο στόχαστρο χάκερ έπεσαν το βράδυ της Πέμπτης διάφορες κυβερνητικές ιστοσελίδες, οι οποίες για αρκετή ώρα παρέμειναν εκτός λειτουργίας. Μεταξύ των ιστοσελίδων που παρουσίασαν πρόβλημα ήταν αυτή της Kυβέρνησης, των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών και Ναυτιλίας, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Παρόμοια επίθεση είχε σημειωθεί και την περασμένη Παρασκευή, με μια ομάδα Τούρκων χάκερς να παίρνει την ευθύνη. Τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινωθεί η σύσταση της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας της χώρας, υπό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 
 
 
MustVOULI
του VouliWatch
 

- Equal degrees // Με εντάσεις ψηφίστηκε τελικά το Άρθρο 50 του νομοσχεδίου για την παιδεία που εξισώνει τα πτυχία ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων που χορηγούνται από πανεπιστήμια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 ισχυρίστηκαν ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέκρυψε επιστολή του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), η οποία αναφέρει ότι δεν είναι υποχρεωτική η λήψη του συγκεκριμένου μέτρου λόγω εναρμόνισης με κοινοτική νομοθεσία.

- Election law // Στην ολομέλεια για ψήφιση έρχεται σήμερα ο νέος εκλογικός νόμος. Τυπικά, εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο "Εκλογή Βουλευτών" και θα αντικαταστήσει το σύστημα της απλής αναλογικής που είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2016. Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση, ενώ αναμένεται στην ονομαστική ψηφοφορία να συγκεντρώσει την ψήφο 158 βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο νέος εκλογικός νόμος θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

 
 
 
MustNEWS
 

- Das ist illegal // Η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής χαρακτήρισε το μνημόνιο κατανόησης που έχουν υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Στη γνωμοδότηση καταγράφεται ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο "λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεσογειακών χωρών". Τέλος, το κείμενο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο της Θάλασσας και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

- Next stop, Brexit // Ακόμα ένα βήμα, το προτελευταίο, έγινε για το Brexit. H βασίλισσα Ελισάβετ υπέγραψε το Νόμο Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Αυτό ήταν το τελευταίο βήμα από πλευράς της Μεγάλης Βρετανίας για την οριστική έγκριση του Brexit, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου. Πλέον, απομένει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία για το "διαζύγιο" πριν από τη διορία της 31ης Ιανουαρίου, με τη σχετική ψηφοφορία να έχει οριστεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη.

 
 
 
MustSPORTS
του Φάνη Τσαρούχη
 

- Big fo(u)r nothing // Η εβδομάδα που μας πέρασε δεν είχε μόνο μια εμβόλιμη αγωνιστική και κλήρωση Κυπέλλου, αλλά και την πολυσυζητημένη συνάντηση μεταξύ των μεγαλομετόχων των Big 4 της Superleague, χωρίς όμως να προκύπτει από αυτήν η μεγάλη είδηση ή απόφαση. Η δράση μεταφέρεται πάλι στους αγωνιστικούς χώρους, με το μεγάλο κυριακάτικο ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού να ξεχωρίζει.

- Captain did his best // Παρά τους 31 πόντους του 37χρονου Σπανούλη, ο Ολυμπιακός έχασε χθες εκτός έδρας από τη Zenit, μηδενίζοντας ουσιαστικά τις όποιες λίγες ελπίδες είχε για πρόκριση. Ο Παναθηναϊκός κοντράρεται σήμερα στο ΟΑΚΑ με την Asvel, θέλοντας τη νίκη που θα τον κρατήσει κοντά στις πρώτες θέσεις. Στο BCL, η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε απέναντι στην ισπανική Burgos εκτός έδρας, σε μια εβδομάδα με σημαντικές εξελίξεις για τον θεσμό.

- Up in smoke // Στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών διεξάγεται το φετινό τουρνουά τένις Australian Open. Η Μαρία Σάκκαρη προκρίθηκε για πρώτη φορά στους 16 ενός Grand Slam, περνώντας στον τέταρτο γύρο του τουρνουά, ενώ ο Στέφανος Τσιτσιπάς εξακολουθεί αυτή την ώρα να αγωνίζεται.

 
 
 
MustREADS from Here and There
 

- How Chinese Financing is Fueling Megaprojects Around the World | Visual Capitalist / Nick Routley. Μια γραφιστική αποτύπωση της εντυπωσιακής επέκτασης των δραστηριοτήτων της Κίνας παγκοσμίως, μέσα από τη χρηματοδότηση έργων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

- All We Owe to Animals | Aeon / Jeff Sebo. Ένα ολοκληρωμένο άρθρο για τον τρόπο που κακομεταχειριζόμαστε τα ζώα του πλανήτη, αλλά και μια ανάλυση της φιλοσοφίας πίσω απ' αυτές τις πράξεις και του τρόπου με τον οποίο αυτή μπορεί να αλλάξει.

 
 
 
Song to Make it Better
 

Ένα απολαυστικό, υπέροχο αφιέρωμα στον Cole Porter, στη ζωή του και στους ανεπανάληπτους στίχους του στον New Yorker του Ιανουαρίου, με αφορμή την έκδοση της συλλογής The Letters of Cole Porter. Η αλληλογραφία που παρουσιάζεται στο βιβλίο, μεταξύ του πολυγραφότατου Αμερικανού συνθέτη και των φίλων και εραστών του, ξεκινά από τις αρχές του 20ού αιώνα και φτάνει μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '60. Ο σημερινός μουσικός επίλογος της αθηΝΕΑς περιλαμβάνει τρεις από τις πολυάριθμές του επιτυχίες: Let’s Misbehave (1927), Let's Do It, Let's Fall in Love (1928) και Anything Goes (1934).

 
 
 
 
Spread the word! Μοιραστείτε την αθηΝΕΑ με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους στέλνοντάς τους αυτόν το σύνδεσμο εγγραφής.
 
Advertise. Σας ενδιαφέρει να διαφημιστείτε στην αθηΝΕΑ; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
 
 
 
 
 
 
View in Browser