ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022
VIEW IN BROWSER
www.a8inea.com
ΕΓΓΡΑΦΗ
 
 
EX LIBRIS
 
 
Today’s wordcount: 1218 = 7 λεπτά ανάγνωσης
 
Foundations
του Άρη Γαβριελάτου
 

Σκεφτείτε, αγαπητές και αγαπητοί, τί δύναμη έχουν τα βιβλία. Αναλογιστείτε ότι κάποιες εκατοντάδες σελίδες γραμμένες από έναν άνθρωπο προς άλλους, προς αγνώστους, προς τρίτους, αποκτούν δυναμική ικανή να επηρεάσει σκέψεις και συναισθήματα.

Λέξεις, γράμματα, ένα ασύγκριτο επίτευγμα του ανθρώπου συνεχίζει μέσα στους αιώνες να στέλνει μηνύματα, να περιγράφει νοήματα, να υφαίνει ιστορίες. Να αποτυπώνει τον πόνο, τη χαρά, τον θυμό και τη λύπη. Να εντυπώνει τον έρωτα σε άκαμπτες, λεπτές γραμμές.

Γράφω ένα editorial σαν... ερωτική εξομολόγηση προς τα βιβλία που διαβάσαμε, που θα διαβάσουμε και που, δυστυχώς, δεν θα διαβάσουμε. Για το σύμπαν αυτό που περιλαμβάνει εξώφυλλα, συγγραφείς, μεταφραστές και εκδοτικούς οίκους. Βιβλία απαγορευμένα, ευπώλητα, ξεπερασμένα. Αυτός ο υπέροχος κόσμος τροφοδοτεί και την ομάδα της αθηΝΕΑς και κάνει το Ex Libris να μεγαλώνει και να καλυτερεύει.

Και για να μη σοβαρέψουμε πολύ, θα σας διηγηθώ μια ιστορία για ένα φιλικό ζευγάρι και για τη δύναμη που έχουν τα βιβλία. Συζούσαν αγαπημένοι ώσπου μια μέρα ξάπλωσαν να κοιμηθούν και, θες από την πολυκαιρία, θες από το βάρος, το κρεβάτι παρέδωσε το πνεύμα του, μια γωνία του γκρεμίστηκε και φυσικά δεν μπορούσαν μέσα στο βράδυ να κάνουν κάτι γι' αυτό.

Τη λύση έδωσαν τα βιβλία της σχολής τους. Έφτιαξαν μια εκπληκτικής αντοχής στοίβα και κράτησαν το κρεβάτι για άλλους 2 μήνες μέχρι να μπορέσουν να αγοράσουν άλλο. Μια αγάπη που –θα μπορούσαμε να πούμε– στηρίχθηκε και στα βιβλία!

 
 
JUMP TO
 
 
 
 
 
Ex Ray
του Άρη Γαβριελάτου
της Μαρίας Σπανουδάκη
 

WhatsApp Image 2022-10-14 at 11.20.03 AM (1).jpeg

Συγγραφείς! Ποιοι και ποιες είναι τελικά; Τι περνάει από το μυαλό τους και με ποιον τρόπο φτάνουν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις ιστορίες που σκαρφίζονται;

#ExRay: ο τίτλος της στήλης μας είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στο Ex Libris και την ακτινογραφία αγγλιστί (x-ray) και φιλοξενεί κάθε φορά έναν/μία συγγραφέα. Με χιουμοριστική διάθεση αλλά και αγνή, πραγματική περιέργεια, θα τους καλούμε να καταθέσουν ό,τι προαιρούνται από τα εσώψυχά τους και να αυτοσχεδιάσουν απαντώντας σε 10 –φαινομενικά απλές– ερωτήσεις. Καλεσμένος αυτού του μήνα, ο Soloúp.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
100 Books Project
της Φοίβης Νομικού
 

WhatsApp Image 2022-11-18 at 7.01.47 PM.jpeg

Κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Αμερικανικών Βιβλιοθηκών (American Library Association) παρουσιάζει τα βιβλία που στο πέρασμα των χρόνων λογοκρίθηκαν, απαγορεύτηκαν ή αποσύρθηκαν από σχολεία, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες.

Πρωτοποριακά έργα που διαμόρφωσαν την ιστορία της λογοτεχνίας κατηγορήθηκαν ότι πρόσβαλαν βασικές κοινωνικές αξίες. Τέτοιου είδους βιβλία, όμως, είναι που αφυπνίζουν, που προκαλούν αντιδράσεις, που κινούν τον τροχό της ιστορίας.

Με αφορμή τη φετινή εβδομάδα απαγορευμένων βιβλίων, κατά την οποία προβλήθηκε το έργο της θρυλικής Toni Morrison‎, βραβευμένης με Νόμπελ συγγραφέα, το έργο της οποίας υπήρξε κατά καιρούς θύμα λογοκρισίας, παραθέτω τέσσερις ακόμη συγγραφείς των οποίων τα βιβλία απαγορεύτηκαν.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Portrait
του Άρη Γαβριελάτου
 

Aris.jpg

Διαβάζοντας τα δύο βιβλία της Στεφανίας Ρουλάκη, το «Εγώ Θα Ζήσω» από τις εκδόσεις Πηγή και το «Μαζεύω τα Κομμάτια μου» από τις εκδόσεις iWrite, συνειδητοποίησα τον τρόπο σύνδεσης των διαφορετικών θεματικών τους.

Το πρώτο, ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το δεύτερο, ένα εγχειρίδιο ψυχολογίας. Ο συνδετικός τους κρίκος δεν είναι άλλος από το φορτίο που η ίδια η ζωή μάς αφήνει στην πλάτη στο πέρασμα του χρόνου.

Φορτίο σκληρό στο πρώτο βιβλίο, καθώς ο πόλεμος πλημμυρίζει τα πάντα με δυστυχία, φορτίο σκληρό και στο δεύτερο, καθώς η πάλη με τον εαυτό δεν είναι ποτέ εύκολη.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Newcomers
της Μαρίας Σπανουδάκη
 

Spanoudaki.jpg

Με χαρά και ανυπομονησία, κάθε μήνα ανακαλύπτουμε τις νέες κυκλοφορίες από αγαπημένους εκδοτικούς οίκους, όπως ο Πατάκης, ο Ίκαρος, το Μεταίχμιο και ο Κλειδάριθμος.

Διαλέξαμε και προτείνουμε για τον Νοέμβριο έξι βιβλία ενηλίκων και δύο παιδικά. Επειδή, ποτέ η «στοίβα» με τα αδιάβαστα βιβλία δεν είναι αρκετά μεγάλη!

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
What a Book
του Άρη Γαβριελάτου
 

WhatsApp Image 2022-11-18 at 3.54.01 PM.jpeg

H Κάπα Εκδοτική είναι ένας ελληνικός εκδοτικός οίκος που επεκτείνει την παραγωγή του σε ένα ευρύ φάσμα βιβλίων, από την ποίηση και την πεζογραφία έως το θέατρο και το παιδικό βιβλίο.

Όμορφα εξώφυλλα, με αισθητική, τυπογραφικά και καλλιτεχνικά άρτια παρουσίαση κάθε έκδοσης και με αυστηρές προδιαγραφές επιμέλειας. Αυτά τα συστατικά «παντρεύονται» και δημιουργούν τα βιβλία της Κάπα Εκδοτικής, που απευθύνονται τόσο στο ακαδημαϊκό ή και πιο εξειδικευμένο κοινό όσο και σε όλους τους αναγνώστες.

Μπορούμε να πούμε ότι η Κάπα Εκδοτική δίνει ιδιαίτερο βάρος σε βιβλία για το θέατρο, ένα κενό για το οποίο γίνεται συστηματική προσπάθεια από τους έμπειρους συνεργάτες της να καλυφθεί, ενώ η παρουσίαση καθιερωμένων αλλά και νέων, και συχνά πρωτοεμφανιζόμενων, Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων αποτελεί κύριο μέλημα των εκδοτικού οίκου.

Ας δούμε ενδεικτικά 6 τίτλους από το «ρεπερτόριο» των εκδόσεων.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Book Corners
του Άρη Γαβριελάτου
 

Aris 3.jpg

Οι εκδόσεις Κέλευθος δραστηριοποιούνται στον χώρο του βιβλίου από το 2008. Στον Κέλευθο θα βρείτε αξιόλογους και αξιόλογες συγγραφείς, με μια παραπάνω δόση από... Ιταλία, ενώ η γκάμα, όπως θα διαβάσετε, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και περιλαμβάνει βιβλία από τον χώρο της ψυχολογίας, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας.

Ερχόμενος σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του Κέλευθου έγινε αμέσως κατανοητή εκατέρωθεν η αγάπη μας για το ποιοτικό βιβλίο.

Ο τίτλος του άρθρου που επιλέξαμε –«Δρόμος» γεμάτος βιβλία– δεν είναι τυχαίος. Γιατί «Κέλευθος» στην αρχαία ελληνική γραμματεία, κυρίως στα έργα του Ομήρου και του Αισχύλου, σημαίνει δρόμος...

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Agenda
 

- 1922 // Οι εκδόσεις για τα 100 χρόνια από το 1922 είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Μεταξύ αυτών, το βιβλίο του Θάνου Μ. Βερέμη «22 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το '22», το οποίο παρουσιάζουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής-Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου (30 Νοεμβρίου στις 19:30). Στην ίδια ιστορική συγκυρία αναφέρεται και το βιβλίο του Σωτήρη Ριζά «Το Τέλος της Μεγάλης Ιδέας - Ο Βενιζέλος, ο Αντιβενιζελισμός και η Μικρά Ασία», που παρουσιάζουν οι εκδόσεις Καστανιώτη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (29 Νοεμβρίου στις 19:00). Στη συζήτηση θα παρευρίσκεται και ο συγγραφέας.

- Preludes // Το «Nest Studio & Productions» και ο ιστότοπος e-musa.gr παρουσιάζουν τη δίγλωσση ποιητική συλλογή «Πρελούδια-Preludes» του συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Λουτσέτη, σε μετάφραση της Ιφιγένειας Φόστερ-Στεφάνου με εξώφυλλα από τη Μαρία Σπανουδάκη. Στο μεστό και λιτό λόγο των ποιημάτων του αποτυπώνονται η «Ύπαρξη», η «Φύση», ο «Έρωτας», η «Ωραιότητα» και το «Σύμπαν» ως πέντε πυλώνες της ζωής. Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (20 Νοεμβρίου στις 18:30).

- Webinar // Έχετε πλέον ταμπέλα «Προσοχή Κίνδυνος» πάνω στους υπολογιστές και στα λάπτοπ; Τότε το webinar για γονείς και εκπαιδευτικούς «Λέμε «Ναι» στις Οθόνες Όταν Κάνουν Καλό!» μπορεί να σας ενδιαφέρει, μια και η λύση δεν είναι η απομάκρυνση των παιδιών από τις συσκευές. Γίνεται με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Αμερικανού Richard Culatta, ειδικού στην εκπαιδευτική τεχνολογία και συμβούλου της κυβέρνησης Obama. Παρακολούθηση δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Zoom των εκδόσεων Μεταίχμιο (meeting ID 843 6968 9857/passcode 949347 - 21 Νοεμβρίου στις 19:00).

- School life // «Ο Τριγωνοψαρούλης στο Σχολείο της Επόμενης Γενιάς» τιτλοφορείται το δημιουργικό εργαστήρι με την Αndria Ζafirakou που θα λάβει χώρα στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής (26 Νοεμβρίου στις 11:00). Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και το θέμα της είναι η συμπεριληπτική εκπαίδευση. Πρωταγωνιστής, ο Τριγωνοψαρούλης, ο ήρωας της σειράς των βιβλίων του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, που φέτος κλείνει 25 χρόνια. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ θα δοθούν σχετικές βεβαιώσεις. Κρατήσεις στα: 210 3650024, 071, ekdiloseis@patakis.gr.

 
 
 
Bookshelf
του Άρη Γαβριελάτου
 

Aris 2.jpg

Το «Ξένο Χώμα» της Jeanine Cummins κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα, που συνεχίζουν να κάνουν πολύ δυνατές επιλογές. Η μετάφραση της Ρηγούλας Γεωργιάδου μεταφέρει απόλυτα την ατμόσφαιρα με ευαισθησία και αναμφίβολα αρκετό ψάξιμο για την ορθή απόδοση, αλλά και την αποτύπωση της δράσης.

Βρισκόμαστε στο Ακαπούλκο, στο Μεξικό, όπου μέσα σε λίγα λεπτά οι πληρωμένοι εκτελεστές «καθαρίζουν» την οικογένεια της Λύδιας. Ο Λούκα και αυτή θα γλιτώσουν από καθαρή τύχη και το ταξίδι-κυριολεκτικά-ζωής αρχίζει. Με μια... «κουκουβάγια» να τους ακολουθεί ή να νομίζουν ότι τους ακολουθεί σε όλο το ταξίδι.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Best Sellers
 

Το Booktalks είναι ένα βιβλιοπωλείο-καφέ στο Παλαιό Φάληρο (Αρτέμιδος 47, τηλ. 210 9802520) που αγαπά πολύ την καλή λογοτεχνία. Στον χώρο του λειτουργούν λέσχες ανάγνωσης, εργαστήρια δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης, ενώ συχνά γίνονται βιβλιοπαρουσιάσεις. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στις σελίδες του Facebook αλλά και του Instagram του βιβλιοπωλείου, ενώ βιβλία μπορείτε να αγοράσετε και από το ηλεκτρονικό του κατάστημα.

Η λίστα των 10 ευπώλητων βιβλίων του Booktalks για το διάστημα 1-15 Νοεμβρίου 2022 είναι η ακόλουθη:

1. «Ο Επιβάτης», Cormac McCarthy, εκδόσεις Gutenberg
2. «Ο Ανήφορος», Νίκος Καζαντζάκης, εκδόσεις Διόπτρα
3. «Μας Καταβροχθίζει η Φωτιά», Jaume Cabré, εκδόσεις Πόλις
4. «Ψιλά Γράμματα», Ιωάννα Καρυστιάνη, εκδόσεις Καστανιώτη
5. «Οι Χώρες της Επαγγελίας», Jean-Michel Guenassia, εκδόσεις Πόλις
6. «Ονειρεύτηκα τη Σανγκάη», Γιάννης Ξανθούλης, εκδόσεις Διόπτρα
7. «Το Δέρμα», Βίβιαν Στεργίου, εκδόσεις Πόλις
8. «Οι Αποσυνάγωγοι», Oğuz Atay, εκδόσεις Gutenberg
9. «Φοβάμαι, Ταυρομάχε», Pedro Lemebel, εκδόσεις Καστανιώτη
10. «Λάδι σε Καμβά», Αλέξης Πανσέληνος, εκδόσεις Μεταίχμιο

 
 
 
 
Spread the word! Μοιραστείτε την αθηΝΕΑ με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους στέλνοντάς τους αυτόν το σύνδεσμο εγγραφής.
 
Advertise. Σας ενδιαφέρει να διαφημιστείτε στην αθηΝΕΑ; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
 
 
 
 
 
 
View in Browser