ΠΕΜΠΤΗ
24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022
VIEW IN BROWSER
www.a8inea.com
ΕΓΓΡΑΦΗ
 
 
FINANCIALLY EMPOWERED
 
 
Powered by Παπαστράτος
 
Today’s wordcount: 1429 = 8 λεπτά ανάγνωσης
 
Black Friday Tips
 

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Όχι για τα Χριστούγεννα. Ούτε για το νέο έτος. Για την Black Friday της 25ης Νοεμβρίου 2022 η τόση ανυπομονησία. Για τη γιορτή της κατανάλωσης. Ή καλύτερα, για τη γιορτή εκείνων που, επειδή δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να μπουν σε έξοδα πέραν των απαραίτητων, τώρα έχουν την ευκαιρία. Ή, ακόμη, για όσες και όσους φροντίζουν τα οικονομικά τους και εκμεταλλεύονται τις εκπτώσεις.

Υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές ιστορίες σχετικά με την προέλευση της Black Friday. Μία από τις επικρατέστερες τη θέλει να είχε ταυτιστεί με την πρώτη ημέρα έναρξης των εκπτώσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου στη Φιλαδέλφεια. Όπως και να έχει, η Black Friday έχει τις ρίζες της στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι η ονομασία της ημέρας που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών, γνωστή ως Thanksgiving.

Πήρε δε το όνομά της από μια ιστορία που χάνεται στη δεκαετία του 1960. Τότε όλα ήταν χειρόγραφα, κάτι που ίσχυε και για τα λογιστικά φύλλα και τις αποδείξεις των επιχειρήσεων. Τα στοιχεία των ισολογισμών γράφονταν με δύο χρώματα μελανιού: με κόκκινο για τις ημέρες που έκλειναν με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο τις ημέρες με θετικό. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, ότι εκείνη την ημέρα, την πρώτη δηλαδή ημέρα των εκπτώσεων της χριστουγεννιάτικης σεζόν, όλα ήταν στο... μαύρο! Έτσι, της δόθηκε και ο χαρακτηρισμός black.

Στη χώρα μας το έθιμο εισήχθη το 2015, με πολύ ευφάνταστες μάλιστα διαφημίσεις. Από το 2016 άρχισαν να εφαρμόζουν την Black Friday όλο και περισσότερες εταιρείες. Πλέον είναι μια καθιερωμένη συνήθεια και για εμάς, που αναμένουμε με ενδιαφέρον και, ενίοτε, με ανυπομονησία, ειδικά φέτος που δεν θα ισχύσουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου.

Στην απόφαση της κατάργησής τους προχώρησε με νομοθετική ρύθμιση το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το καλοκαίρι που μας πέρασε, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων εμπόρων, την ίδια ώρα ωστόσο απελευθέρωσε τη δυνατότητα διενέργειας προσφορών –υπό προϋποθέσεις– καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τι χρειάζεται ωστόσο να προσέξετε προτού ξεχυθείτε σε ένα ξέφρενο καταναλωτικό πάρτι; Σύνεση. Ή, διαφορετικά, προγραμματισμό και προσοχή, ώστε η Black Friday να μην καταλήξει μια ημέρα γεμάτη ασύμφορες και άσκοπες αγορές. Σε αυτό θα βοηθήσει ο οδηγός μας για μια αποδοτικότερη Black Friday που ακολουθεί.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.
 
 
JUMP TO
 
 
 
 
 
Lexicon
 

Black Friday Vs. Cyber Monday! Όπως η Black Friday, έτσι και η Cyber Monday συνδέεται με καταναλωτικές ανάγκες και συμπεριφορές: η ιδέα ξεκίνησε επίσημα από το 2005, όταν παρατηρήθηκε από την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου της Αμερικής μια επαναλαμβανόμενη κορύφωση των online εσόδων και της επισκεψιμότητας σε e-shops κάθε Δευτέρα μετά το Σαββατοκύριακο της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Παρόλο που η Black Friday και η Cyber Monday είναι ξεχωριστές καταναλωτικές «γιορτές» –η πρώτη αφορά αγορές διά ζώσης, ενώ η δεύτερη αγορές μέσω διαδικτύου– σήμερα έχουν καταλήξει να αλληλοσυμπληρώνονται: η διάρκεια της Black Friday τείνει να επεκτείνεται σε περισσότερες μέρες κάθε χρόνο (καλύπτοντας και τη Δευτέρα), ενώ οι εκπτώσεις της είναι διαθέσιμες και online.

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι, όσον αφορά τις πωλήσεις, η Cyber Monday έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία, ξεπερνώντας από το 2019 κατά πολύ την «ανταγωνίστρια» γιορτή της.

 
 
 
Facts of (Financial) Life
 

Ξέρετε ότι...

...τα κορίτσια, ήδη από την ηλικία των 6 ετών, παρουσιάζουν μειωμένη αυτοπεποίθηση σε σχέση με τα αγόρια σε στόχους που απαιτούν «εξυπνάδα»; Επιπλέον, οι γυναίκες δηλώνουν επανειλημμένως πως αισθάνονται λιγότερο ικανές στα μαθηματικά, μια δεξιότητα που τους είναι απαραίτητη για την κατανόηση των βασικών αρχών του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Πώς εκφράζεται αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης; Εκτός από την τάση των γυναικών να απαντούν «Δεν γνωρίζω» σε ερωτήσεις χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ακόμα και όταν έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους άνδρες να απαντήσουν σωστά στην ερώτηση, οι γυναίκες έχουν επίσης την τάση να αποδίδουν λιγότερο καλά στα τεστ μαθηματικών για τα οποία έχουν ενημερωθεί ότι ευνοούν το «ανδρικό» μυαλό. Αντίθετα, αποδίδουν εξίσου καλά με τους άνδρες όταν ενημερώνονται ότι το τεστ στο οποίο θα λάβουν μέρος δεν αναδεικνύει έμφυλες διαφορές.

Διαβάστε περισσότερα στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των γυναικών στην Ελλάδα η αθηΝΕΑ και το Women On Top, σε συνεργασία με την qed και με την υποστήριξη της Παπαστράτος.

 
 
 
Back to School
 

Η διαχείριση των χρημάτων μας δεν είναι, δυστυχώς, ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα στα εκπαιδευτικά συστήματα. Διαπίστωση που οδήγησε και στη δημιουργία αυτής εδώ της στήλης.

Back to school, λοιπόν! Κάθε βδομάδα θα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε ένα ή περισσότερα από τα πιο επιτυχημένα δωρεάν ψηφιακά μαθήματα προσωπικών οικονομικών, ώστε να μάθετε πώς να παίζετε τη διαχείριση των χρημάτων σας στα... δάχτυλα!

Η πρότασή μας για αυτήν την εβδομάδα αφορά τo μάθημα «Finance for Everyone: Smart Tools for Decision-Making», που διατίθεται δωρεάν στην εκπαιδευτική πλατφόρμα Edx.org. Το μάθημα «Finance for Everyone» αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και καλύπτει τις βασικές αρχές της χρηματοοικονομικής και τις στρατηγικές για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων.

Το συγκεκριμένο μάθημα ξεχωρίζει χάρη στην πανεπιστημιακή δομή του, με ποιοτικές διαλέξεις από διακεκριμένους/ες καθηγητές και καθηγήτριες, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το διαθέσιμο υλικό στον δικό τους ρυθμό. Η ύλη κατανέμεται σε έξι εβδομάδες και περιλαμβάνει σύντομα βίντεο, που συνοδεύονται με διαδραστικές μαθησιακές ασκήσεις, επιτρέποντας στους μαθητές να εξασκούν αυτά που μαθαίνουν.

 
 
 
Financial Literacy
της Κυβέλης Χατζηζήση
 

Ακόμη κι αν τα οικονομικά μας δεν βελτιωθούν από εξωγενείς παράγοντες, ακόμη κι αν πάνε από το κακό στο χειρότερο, ή (ακόμη καλύτερα) από το καλό στο καλύτερο, η σωστή διαχείρισή τους, και μάλιστα με δική μας προσπάθεια –και άρα δικό μας όφελος–, μπορεί να αναβαθμίσει τη ζωή μας.

Πώς; Μαθαίνοντας για την αξία του χρήματος. Με άλλα λόγια, εντοπίζοντας τρόπους καθημερινής εξοικονόμησής του μέσα από προσεκτική διερεύνηση προτάσεων που συμφέρουν (σχετικά με τον πάροχο ρεύματος, τα ψώνια, την εκπαίδευση των παιδιών, την ψυχαγωγία ή την προσωπική φροντίδα κ.λπ.), αλλά και τρόπων για να πολλαπλασιαστεί μέσα από επενδύσεις, ώστε να γίνουμε πλουσιότεροι, οικονομικά ανεξάρτητοι, να εκπληρώσουμε οικονομικούς στόχους, ή απλώς για να μη χάνουν τα χρήματά μας την αγοραστική τους δύναμη.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Brave New World
της Αντωνέλας Σκιαδαρέση
 

Ποτέ στην ιστορία των επιχειρήσεων δεν υπήρξε τόσο απότομη ανατροπή από αυτήν που προκάλεσαν οι ενέργειες του Sam Bankman-Fried.

O SBF, όπως είναι παγκοσμίως γνωστός, ήξερε ακριβώς τι κινδύνους αναλάμβανε – τους είχε αναλύσει όλους λεπτομερώς πριν από έναν χρόνο σε ένα podcast. Kατά την άποψή του, ήταν ένα ρίσκο που άξιζε να παρθεί. Από τη σκοπιά, βέβαια, όλων των συμμετεχόντων στην αγορά κρυπτονομισμάτων, που τώρα βιώνουν τα συντρίμμια της, μάλλον δεν ήταν.

Από τις 11 Νοεμβρίου, σημαντικό μέρος των ειδήσεων μονοπωλεί η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, με τον CEO και ιδρυτή της εταιρείας να παραιτείται και την ίδια να καταθέτει αίτηση πτώχευσης.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
MustNEA
 

- Check in, check out // Έρχεται μπαράζ ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων σε φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από την εκμίσθωση ακινήτων μέσω Αirbnb. Οι διασταυρώσεις θα γίνουν μέσα από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com, VRBO, αλλά και τις πιστωτικές κάρτες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω καταχωρίσεων σε Facebook και Instagram.

- Fast track // Πριν από το τέλος του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες για λήψη κύριας σύνταξης που εκκρεμούν εδώ και καιρό, καθώς το Υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ φαίνεται πως δίνουν λύση σε ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια. Πλέον οι συντάξεις θα βγαίνουν με διαδικασίες fast track. Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι κύριες συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,75%, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

 
 
 
MustNEWS
 

- More oil // Περαιτέρω πτώση αναμένεται να σημειωθεί στην τιμή του πετρελαίου μετά και τις συζητήσεις της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του OPEC για αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ενόψει της εφαρμογής του ευρωπαϊκού εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού στις 5 Δεκεμβρίου και των σχεδίων της G7 για επιβολή πλαφόν στην τιμή του.

-Home // Η Σουηδία γνωρίζει τη χειρότερη κρίση της αγοράς στέγης που έχει καταγραφεί εδώ και τρεις δεκαετίες. Οι λόγοι υποχώρησης των τιμών των ακινήτων –κατά 14% προς το παρόν– είναι ο υψηλός πληθωρισμός και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, τις οποίες αναπόφευκτα αποφασίζουν οι κεντρικές τράπεζες προκειμένου να ανακόψουν την περαιτέρω επιτάχυνσή του. Θεωρείται πολύ πιθανό να επηρεαστούν άμεσα στον συγκεκριμένο τομέα και άλλες ισχυρές οικονομίες.

 
 
 
MustREADS from Here and There
 

- No Matter Your Age, Here’s How to Tell if Your Finances Are on the Right Track | Market Watch / Alessandra Malito. Πώς να ελέγξετε την κατάσταση των οικονομικών σας ώστε να σχεδιάσετε καλύτερα το άμεσο και το απώτερο οικονομικό σας μέλλον.

- How to Compare Credit Cards When Shopping Around to Save Money and Earn Worthwhile Rewards | Insider / Paul Kim. Ένας χρήσιμος οδηγός για να συγκρίνουμε πιστωτικές κάρτες μεταξύ τους.

 
 
 
Ask the Expert
 

Στη στήλη #AskTheExpert του newsletter μας απαντάμε κάθε φορά σε μια διαφορετική ερώτηση. Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις τέθηκαν από τις συμμετέχουσες στο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Μαθήματα Οικονομίας», που διοργανώνει το Women On Top, με τη συνεργασία της αθηΝΕΑς και με την υποστήριξη της Παπαστράτος.

Το σημερινό ερώτημα αφορά την επένδυση των χρημάτων μας: «Χρειάζομαι πολλά χρήματα για να ξεκινήσω μία επένδυση;».

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
 
Spread the word! Το Financially Empowered είναι ένα newsletter για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Ελλάδα από την αθηΝΕΑ και το Women On Top. Μοιραστείτε το newsletter με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους στέλνοντάς τους αυτόν το σύνδεσμο εγγραφής.
 
 
 
 
 
 
 
View in Browser