ΔΕΥΤΕΡΑ
7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022
VIEW IN BROWSER
www.a8inea.com
ΕΓΓΡΑΦΗ
 
 
LEAD YOUR LIFE
 
 
Today’s wordcount: 1165 = 6 λεπτά ανάγνωσης
 
Importance Vs. Urgency
της Μαρίας Γιαννιού
 

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, το να βάζουμε πολλές προτεραιότητες ισοδυναμεί με το να μη βάζουμε, στην ουσία, καμία. Ωστόσο, όλες και όλοι μας πνιγόμαστε καθημερινά από υποχρεώσεις οικογενειακές, προσωπικές και επαγγελματικές. Προσπαθώντας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε όλες, εγκλωβιζόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο ανειλημμένων «πρέπει», που μας ακολουθούν σαν βαρίδια και μας οδηγούν στην αδράνεια και την απραξία, αφού συχνά δεν μπορούμε να αποφασίσουμε από πού πρέπει να αρχίσουμε και πού πρέπει να τελειώσουμε.

Μια τεχνική προτεραιοποίησης που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε αφορά την οργάνωση κάθε υποχρέωσής μας βάσει του πόσο επείγουσα και σημαντική είναι. Συνήθως, οι πολύ επείγουσες υποχρεώσεις (όπως το να στείλω ένα email σε έναν πελάτη) απαιτούν για την ολοκλήρωσή τους μικρό χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τις πολύ σημαντικές (όπως το να διευκρινίσω τις αξίες και το όραμά μου) που χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Το βασικότερο που χρειάζεται να θυμόμαστε στην προσπάθειά μας να κατηγοριοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας είναι το γεγονός ότι, πολύ συχνά, δίνουμε προτεραιότητα σε υποχρεώσεις που θεωρούμε σημαντικές κρίνοντάς τες με γνώμονα το πόσο άμεσα πρέπει να γίνουν. Ως συνέπεια, αγνοούμε υποχρεώσεις που χρειάζονται παραπάνω χρόνο, ακόμα κι αν είναι, στην ουσία, πολύ πιο σημαντικές.

Αυτή η γνωστική προκατάληψη εξηγεί γιατί, παρά τις καλύτερες προθέσεις μας, παρασυρόμαστε από τα email και τα ομαδικά chat σε βάρος πιο αποτελεσματικής δουλειάς. Η απάντηση σε ένα μήνυμα είναι πάντα επείγουσα, αντίθετα οι πιο σημαντικοί μας στόχοι είναι συχνά μακριά. Δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες από την αναβολή τους για αύριο.

Από πού ξεκινάμε, λοιπόν; Θα πρότεινα να κάνουμε μια λίστα με όλες τις υποχρεώσεις. Δίπλα σε κάθε υποχρέωση βάζουμε την προθεσμία ολοκλήρωσης και έπειτα, πιο δίπλα, τη βαθμολογούμε (από το 1 έως το 10) βάσει του πόσο επείγουσα και σημαντική είναι. Αφού ολοκληρώσουμε την προτεραιοποίηση, αναλαμβάνουμε δράση: πρώτα οι υποχρεώσεις που έχουν υψηλή βαθμολογία και στις δύο συνιστώσες (επείγουσα και σημαντική). Έπειτα, εκείνες που δεν είναι επείγουσες, αλλά εξαιρετικά σημαντικές. Προσοχή, μόνο, στις υποχρεώσεις που έχουν χαμηλή βαθμολογία, οι οποίες είναι πιθανό να μας κλέψουν πολύτιμο χρόνο!

 
 
JUMP TO
 
 
 
 
 
Words of Wisdom
 

«Συμβιβαζόμαστε με τον κόσμο όπως είναι ή προσπαθούμε για έναν κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι;»

#FoodForThought | Michelle Obama, «Becoming»

 
 
 
Productivity Tips
της Αντωνέλας Σκιαδαρέση
 

Λαμβάνετε την εξής ειδοποίηση από το τμήμα HR του γραφείου σας: «Σας γνωστοποιούμε ότι από τις πέντε ημέρες την εβδομάδα που εργάζεστε, μπορείτε να επιλέξετε μία ή δύο για να εργαστείτε από το σπίτι». Ποιες μέρες θα επιλέξετε;

Σε έναν μετα-πανδημικό κόσμο, ακόμη και μερικές ημέρες την εβδομάδα στο σπίτι θα μπορούσαν να γλιτώσουν στους εργαζομένους σημαντικά πηγαινέλα «σπίτι-γραφείο, γραφείο-σπίτι», εξασφαλίζοντας έτσι μερικές ώρες από τον χρόνο τους για ύπνο, για άσκηση, για να διαβάσουν ένα βιβλίο το πρωί, για να αποφύγουν πιθανά έξοδα φύλαξης των παιδιών μετά το σχολείο, ή για οτιδήποτε άλλο.

Όμως, ποιες ημέρες της εβδομάδας είναι, τελικά, εκείνες που, αν τις επιλέξετε, θα είστε βέβαιοι ότι αξιοποιείτε στο έπακρο τον χρόνο σας; Δευτέρες και Παρασκευές; Τρίτες και Πέμπτες; Ή μήπως οι Τετάρτες; Ας πάρουμε μία μία τις επιλογές που υπάρχουν.

Η συνέχεια του άρθρου
στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Lead from Within
της Μαρίας Γιαννιού
 

Πρόσφατα, άθελά μου, άκουσα την κουβέντα δυο φίλων σε κεντρικό καφέ της Αθήνας. Ήταν αργά το απόγευμα και οι δύο γυναίκες κάθισαν ξέπνοες στο διπλανό τραπέζι. Η συζήτηση ξεκίνησε αμέσως: «Επιτέλους, καταφέραμε να τα πούμε μετά από τρεις μήνες! Δεν το πιστεύω ότι πέρασε τόσος καιρός»! Χωρίς να χάσουν χρόνο, άρχισαν να ανταλλάσσουν τα νέα τους.

Όσα έλεγαν μου φάνηκαν εξαιρετικά γνώριμα. Για τη δουλειά που έχει απαιτήσεις. Για τον προϊστάμενο που τις πιέζει να αποδώσουν παραπάνω. Για τις ανάγκες του σπιτιού. Για τα παιδιά και τα προγράμματά τους. Για τους φίλους που δεν βλέπουν πια. Για την πίεση που νιώθουν καθημερινά. «Δεν υπάρχει χρόνος για τίποτα!» είπε με αγανάκτηση η μία. «Πόσο δίκιο έχεις...» επιβεβαίωσε η άλλη.

Η διαχείριση του χρόνου ή καλύτερα, κατά την άποψή μου, η ορθή αξιοποίηση του χρόνου είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα συζήτησης με τους πελάτες μου. Οι περισσότεροι αισθάνονται πιεσμένοι να αποδώσουν πολλά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να αγχώνονται και να υιοθετούν μη παραγωγικές συμπεριφορές.

Συχνά, ωστόσο, αυτό που λείπει δεν είναι ο χρόνος, αλλά μια προσωποποιημένη στρατηγική αξιοποίησής του. Στόχος δεν είναι να είμαστε περισσότερο παραγωγικοί, δηλαδή να ανταποκρινόμαστε σε όλο και περισσότερα αιτήματα. Στόχος είναι να είμαστε περισσότερο αποδοτικοί, δηλαδή να βάζουμε προτεραιότητες και να εργαζόμαστε συνειδητά.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Financially Empowered
 

Προϋπολογισμός: Επίσημη έκφραση όλων των σχεδίων, των στόχων και των σκοπών της διοίκησης που καλύπτει όλες τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης ή και ενός κράτους για καθορισμένη χρονική περίοδο. Απαραίτητο εργαλείο σε κρατικά ή επιχειρηματικά χέρια, αλλά εξίσου χρήσιμο και για τον καθένα και την καθεμία που θέλει να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του.

Άραγε πώς μπορεί να φτιαχτεί ο προσωπικός μας προϋπολογισμός; Αποφασίσαμε να καταγράψουμε ορισμένους από τους διαφορετικούς ενδεδειγμένους τρόπους, ώστε να ανακαλύψετε ποιος ταιριάζει καλύτερα στη δική σας προσωπικότητα και στους δικούς σας στόχους.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
MustREADS from Here and There
 

- It’s Time To Embrace Slow Productivity | Τhe New Yorker / Cal Newport. Έχετε ακούσει ξανά τις λέξεις «αργός» και «παραγωγικότητα» στην ίδια φράση; Η Αργή Παραγωγικότητα (Slow Productivity) είναι ένα κίνημα που έχει ως κεντρικό στόχο να διατηρείται ο όγκος εργασίας κάθε εργαζόμενου σε βιώσιμο επίπεδο. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, στο τέλος της ημέρας ο ρυθμός με τον οποίο ολοκληρώνει τα καθήκοντά του στην πραγματικότητα να αυξάνεται.

- If Self-Discipline Feels Difficult, Then You’re Doing It Wrong | Mark Manson. Πολλοί εξισώνουν την αυτοπειθαρχία με μια ηθική στάση ζωής και, όταν αποτυγχάνουν να τη διατηρήσουν, κατακλύζονται από δυσάρεστα συναισθήματα. Υπάρχει, ωστόσο, ένας καλύτερος τρόπος για να οικοδομήσετε αυτοπειθαρχία στη ζωή σας.

- The Trait That «Super Friends» Have in Common | The Atlantic / Marisa G. Franco. Η φιλία αποκτά αξία και οδηγεί σε ένα θαυμάσιο δέσιμο όταν προσφέρει ασφάλεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως αλληλοσεβασμό, κατανόηση και κοινά ενδιαφέροντα.

 
 
 
Video Killed the Radio Star
 

Πήρατε την ημερήσια δόση διασκέδασης; Δεν είναι απλώς ευχάριστη, είναι επίσης απαραίτητη για την υγεία και την ευτυχία σας, λέει η δημοσιογράφος σε επιστημονικά θέματα Catherine Price. Προτείνει έναν νέο ορισμό της διασκέδασης –τον οποίο αποκαλεί «αληθινή διασκέδαση»– και μοιράζεται εύκολους, τεκμηριωμένους τρόπους για να ενσωματώσετε την παιγνιώδη διάθεση, την κινητικότητα και τη δημιουργική εξωστρέφεια στην καθημερινότητά σας.

 
 
 
Agenda
 

Το Ready For Work, το πρόγραμμα επιμόρφωσης και ενίσχυσης της απασχολησιμότητας του Women On Top, επιστρέφει για γυναίκες που πρόκειται να αποφοιτήσουν ή έχουν ήδη αποφοιτήσει από σχολές STEM και Επιστημών Υγείας (π.χ. Φαρμακευτική/Φαρμακολογία, Ιατρική, Βιολογία), με 10 δωρεάν πρακτικά και διαδραστικά εργαστήρια επαγγελματικής ανάπτυξης και 3 μήνες mentoring από τις μέντορες του δικτύου του οργανισμού.

H προθεσμία για την εγγραφή λήγει στις 7 Νοεμβρίου.

 
 
 
Eat Well
της Ιωάννας Γιωτάκη
 

Πόσο με ικανοποιούν συνταγές όπως αυτή που ετοιμάζονται πολύ γρήγορα, πολύ εύκολα, με υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι. Επιπλέον, δεν μας επιβαρύνει με σκεύη για πλύσιμο παρά μόνο με αυτό στο οποίο σερβίρεται. Το ομελετάκι στο φούρνο μικροκυμάτων έχει γίνει το εύκολο και πρωτεϊνικό πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό μου.

Σε ακριβώς 5' θα τρώτε το πιο αφράτο ομελετάκι που έχετε ποτέ δοκιμάσει!

Δείτε τα πώς και τα ακριβώς στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Hello Sunshine
της Μαρίας Σπανουδάκη
 

Σίγουρα θα έχετε φίλους «καλοκαιράκηδες» ή/και «χειμωνάκηδες». Πιθανόν να ανήκετε κι εσείς σε μία από τις δύο... θρυλικές ομάδες και να απολαμβάνετε με την καρδιά σας την εποχή του χρόνου που σας ταιριάζει καλύτερα. Η άνοιξη είναι εκτός συναγωνισμού: η αιώνια αγαπημένη που ξυπνά τη φύση και τις αισθήσεις.

Tο φθινόπωρο, χμμμ... φαίνεται να έχει τους λιγότερους οπαδούς. Κατ' αρχάς μοιάζει αναποφάσιστο και «μπερδευτικό» όσον αφορά τις θερμοκρασίες. Επιπλέον, στέλνει «κάθε κατεργάρη στον πάγκο του», σχολικό ή επαγγελματικό. Οι μέρες μικραίνουν, το φως θαμπώνει. Οι πρώτες ιώσεις εμφανίζονται, ε, και κάπως η διάθεσή μας παίρνει την κατιούσα πιο εύκολα.

Μήπως όμως το φθινόπωρο, ακριβώς για όλα τα παραπάνω, μας προκαλεί να ψάξουμε βαθύτερα μέσα μας και γύρω μας για χαρά, ομορφιά και αισιοδοξία; Ας ακονίσουμε μάτια και καρδιές για να τις αναζητήσουν επίμονα. Στα μαγικά χρώματα του ουρανού και της φύσης, στον ήχο της βροχής και των ξερών φύλλων στο πάτημά μας, στη θαλπωρή του παπλώματος κι ενός ζεστού φλιτζανιού, στις σελίδες των βιβλίων, στις αίθουσες των θεάτρων, στις πάντα πολύτιμες αγκαλιές, στα κουρασμένα αλλά πλατιά χαμόγελα των ανθρώπων.

Τελικά μήπως το φθινοπωράκι έχει τον τρόπο του να μας γοητεύει;

 
 
 
 
Spread the word! Μοιραστείτε την αθηΝΕΑ με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους στέλνοντάς τους αυτόν το σύνδεσμο εγγραφής.
 
Advertise. Σας ενδιαφέρει να διαφημιστείτε στην αθηΝΕΑ; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
 
 
 
 
 
 
View in Browser