ΚΥΡΙΑΚΗ
6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022
VIEW IN BROWSER
www.a8inea.com
ΕΓΓΡΑΦΗ
 
 
NO MAN’S LAND
 
 
Today’s wordcount: 1283 = 7 λεπτά ανάγνωσης
 
Food for (Dangerous) Thought
της Μαριάννας Σκυλακάκη
 
ajeet-mestry-UBhpOIHnazM-unsplash.jpeg

Η σειρά «Επικίνδυνες» στην ΕΡΤ μοιράζεται αρκετό από το DNA του θεματικού μηνιαίου μας newsletter No Man’s Land. Πρωτίστως μοιράζεται προβληματισμούς, σε ένα ευρύ φάσμα της έμφυλης εμπειρίας στη χώρα μας. Μοιράζεται το ανοιχτό μυαλό, τη διάθεση αμφισβήτησης στερεοτύπων και την κριτική σκέψη πάνω στα κακώς κείμενα που εμφανίζονται με πρωτοφανή ένταση και στο δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια.

Στη φετινή, δεύτερη, σεζόν της εκπομπής αποφασίσαμε να αλλάξουμε λίγο το φορμάτ των επεισοδίων, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο βιωματικές ιστορίες που φωτίζουν με διαφορετικό τρόπο την κάθε θεματική.

Στα επεισόδια που είχα, μέχρι στιγμής, τη χαρά να παρουσιάζω, γνωρίσαμε καλύτερα πώς βιώνει την προσφυγιά η νεαρή Ουκρανή Maria Smahlii («Εμπόλεμα Επικίνδυνες»), συζητήσαμε για την πολιτική ορθότητα και το cancel culture με τη stand-up κωμικό Nefeli Meg («Ορθώς Επικίνδυνες») ενώ, στο πιο πρόσφατο επεισόδιο της περασμένης Δευτέρας («Οικονομικά Επικίνδυνες»), συναντήσαμε τρεις γυναίκες με διαφορετικές διαδρομές: Ζωή Γιαβρή, Ελένη Καστρινογιάννη και Shyesta Tajik. Το θετικό τους παράδειγμα αναδεικνύει τη δυναμική τους, αλλά και τα έμφυλα εμπόδια που οι γυναίκες ακόμα αντιμετωπίζουν στην οικονομική τους ζωή.

Συμπληρωματικά στην κεντρική μας αφήγηση υπάρχουν κάθε εβδομάδα εμβόλιμες συνεντεύξεις με ερευνητές, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, εκπροσώπους οργανισμών και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι συνδιαλέγονται με τη θεματική μας, παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες, προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις, διανθίζοντας γόνιμα τη βασική μας ιστορία.

Το υλικό που προέκυψε από στις συνεντεύξεις αυτές με τους experts είναι πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Μπορεί να μη χωρούσε στα 45 λεπτά μιας τηλεοπτικής εκπομπής αλλά δεν θέλαμε με τίποτα να πάει χαμένο! Έτσι, τους επόμενους μήνες θα δημοσιεύσουμε μέσα από την αθηΝΕΑ ως αφιερώματα κάποιες από τις συνεντεύξεις αυτές, ως τροφή για παραπάνω σκέψη.

Μείνετε συντονισμένοι και, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα επεισόδια στο δικό σας χρόνο μέσα από το Ertflix.

 
 
JUMP TO
 
 
 
 
 
Q&A
της Μαρίνας Μιχαλοπούλου
 

Michalopoulou.jpg

Τρεις άνδρες πρωταγωνιστές, ένας άνδρας σκηνοθέτης, ένας άνδρας συγγραφέας, μόνο μια γυναίκα. Κι αυτή βουβή και νεκρή. Τα «Αξύριστα Πηγούνια» που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης μιλάνε για τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής, τον σεξισμό, τις σχέσεις εξουσίας, την εκμετάλλευση μεταναστών, τη βία.

«Αν αισιοδοξούσα», λέει ο σκηνοθέτης, «δεν νομίζω να ανέβαζα τις παραστάσεις που ανεβάζω. Δυστυχώς λοιπόν, όχι, δεν αισιοδοξώ Στα έργα αυτά βλέπει κανείς πρόσωπα που εξουσιάζουν άλλα πρόσωπα, προβληματικές οικογένειες, προβληματικές φιλίες, οικονομικές συνθήκες που διαλύουν σχέσεις... Ελπίζω όμως. Ή μάλλον, θέλω να ελπίζω. Στους ανθρώπους».

Η συνέντευξη στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Cultural Revolution
της Κυβέλης Χατζηζήση
 

Kyveli.jpg

H 14χρονη influencer Leonie με το 1,5 εκατομμύριο ακόλουθους νοιάζεται μόνο για ένα πράγμα. Το κοινό της. Δηλαδή την εικόνα της. Ταυτίζονται αυτά τα δύο. Ξέρει να χαμογελάει επιτηδευμένα, να ρετουσάρει την ακμή της και να μην πτοείται όταν της κάνουν κακή κριτική. Αδιαφορεί που δεν έχει χρόνο ούτε για φίλους ούτε για παιχνίδια και ανεμελιά. Προσηλώνεται στον στόχο της να αυξήσει τους followers της και περνάει όλη της τη μέρα ανεβάζοντας stories.

Το ντοκιμαντέρ «Girl Gang» της Susanne Regina Meures, που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους KinderDocs, στο Μουσείο Μπενάκη, καταγράφει τη ζωή της.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Truth or Dare
της Μαρίνας Μιχαλοπούλου
 

Michalopoulou 2.jpg

Μια μαμά που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ανατροφής των παιδιών, αλλά παράλληλα δουλεύει, και ένας μπαμπάς που δουλεύει περισσότερο και αναγκαστικά ασχολείται λιγότερο με τα παιδιά.

Αυτό είναι το στερεότυπο της σύγχρονης οικογένειας που κυριαρχεί στη Δύση, με διάφορες παραλλαγές, που επιβάλλονται από τις παγιωμένες αντιλήψεις περί οργάνωσης, λειτουργίας και συνοχής των κοινωνιών μας.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν εδώ, κάπου αλλού η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Forever Young
της Φοίβης Νομικού
 

Nomikou.jpg

«Kανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγγίζει το σώμα μας χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Σε κανέναν δεν πρέπει να επιτρέπεται να βγάζει τα ρούχα των κοριτσιών στο σχολείο για την εξέταση αυτή. Πρόκειται για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων μας».

Αυτά δηλώνει έφηβη μαθήτρια από τη Μογγολία, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ένα από τα πολλά κορίτσια που αναγκάζονται να υποβληθούν σε τεστ παρθενίας στο σχολείο τους.

Παρόλο που τα τεστ στη χώρα, έπειτα από πίεση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, απαγορεύτηκαν με νόμο το 2021, η πρακτική αυτή εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε σχολεία της υπαίθρου έως και σήμερα. Η διοίκηση των σχολείων εξουσιοδοτεί γιατρούς που υποβάλλουν τα κορίτσια σε αυτή την ψυχικά και σωματικά βάναυση εξέταση.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Planet Confidential
της Κυβέλης Χατζηζήση
 

Kyv.jpg

Κάποτε η μικρή φορούσε τα ρούχα της μεγάλης και ο μικρός τα μεταχειρισμένα παπούτσια του μεγάλου. Στραβομουτσουνιάζοντας ίσως. Μπορεί και με γκρίνια ή με το παράπονο του μονίμως δεύτερου και καταϊδρωμένου.

Οι εποχές όμως άλλαξαν. Κι αυτό –τα παιδικά ρούχα από δεύτερο χέρι– έχει γίνει «cool» επιλογή, που υποστηρίζει την κυκλική οικονομία, σέβεται το περιβάλλον και δημιουργεί οικολογική συνείδηση από κούνια.

Το MomCycle είναι το nο 1 marketplace για γονείς στην Ελλάδα. Μια πλατφόρμα αγοραπωλησίας ρούχων και αντικειμένων για παιδιά έως 12 ετών, που δημιούργησαν η Νίκη Λαλιώτη και η Ιλεάνα Ισμυρίδη, προς μεγάλη ανακούφιση των μανάδων και των πατεράδων, οι οποίοι αφενός εξοικονομούν χρήματα και αφετέρου διαπιστώνουν πως το να «μην πετάξεις τίποτα» κάνει καλό στον πλανήτη και συμβάλλει στην αλλαγή της βλαβερής νοοτροπίας του υπερκαταναλωτισμού.

Άλλωστε, όπως λέει και η Νίκη Λαλιώτη μιλώντας μας για το MomCycle, «γιατί να αγοράζουμε καινούργια προϊόντα υπερκαταναλώνοντας φυσικούς και οικονομικούς πόρους, όταν μπορούμε να καταναλώνουμε πιο έξυπνα και οικολογικά;».

Η συνέντευξη στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Agenda
 

Στις 14 Νοεμβρίου το Women On Top, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer Ελλάδας & Κύπρου, διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Άδειες Πατρότητας και Ανατροφής: η Ισότιμη Συμμετοχή των Ανδρών στη Φροντίδα». Θα παρουσιαστούν τα πρώτα σημαντικά ευρήματα της έρευνας που εκπονεί το WoT για τη χρήση αδειών πατρότητας και ανατροφής στην Ελλάδα και θα συζητηθούν, με τη συμβολή ομιλητριών από τον χώρο της πολιτικής και του εταιρικού οικοσυστήματος από την Ελλάδα και τη Γερμανία, τα βήματα που χρειάζεται να κάνουμε για να γίνει η ισότιμη συμμετοχή των ανδρών στη φροντίδα, από νομοθεσία, πράξη.

 
 
 
Portrait
του Άρη Γαβριελάτου
 

Aris2.jpg

Η Frances Elena Farmer γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1913 στο Σιάτλ. Ηθοποιός στο θέατρο και στο σινεμά, αλλά και παρουσιάστρια της τηλεόρασης, με πολυτάραχη ζωή, θύμα της βίας των ψυχιατρικών ιδρυμάτων, βίωσε το στίγμα του να είναι κομμουνίστρια στις ΗΠΑ των 50s-60s και τελικά απεβίωσε την 1η Αυγούστου 1970 έπειτα από μάχη με τον καρκίνο του οισοφάγου.

Στη λαϊκή παράδοση πέρασε μετά την έκδοση της μυθιστορηματικής βιογραφίας «Shadowland» από τον κριτικό κινηματογράφου William Arnold το 1978. Η ίδια είχε γράψει την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Will There Really Be a Morning?», όπου περιέγραφε τις τραγικές εμπειρίες της από τον εγκλεισμό στα ψυχιατρικά ιδρύματα.

Η συνέχεια του άρθρου στο site της αθηΝΕΑς.

 
 
 
Lexicon
της Δέσποινας Ράμμου
 

Βία = λέξη με αρχέγονη ινδοευρωπαϊκή ρίζα

Λέξη μικρή, αντιστρόφως ανάλογη με το βάρος, την έκταση, τη διάρκεια, την ενέργεια, την ένταση, το αποτέλεσμα, τον αφανισμό στο πέρασμά της. Λέξη σαν ιαχή.

Γένους θηλυκού, γεννά και τίκτει μαζί. Τρυπώνει στη ρίζα κάθε δράσης και κάθε αντίδρασης σε έναν κόσμο που γεννήθηκε κι αυτός με μια Μεγάλη Έκρηξη.

Τέκνο επιφανές, κόρη της Στυγός, χθόνιας θεότητας, απεχθούς και φρικαλέας, που κατοικούσε στο βαθύ σκότος του Άδη, εκείνης που έσπευσε στον Όλυμπο να βοηθήσει τον Δία στην άγρια και αμφίρροπη μάχη του με τους Τιτάνες.

Αδερφή αφοσιωμένη, του Ζήλου, της Νίκης και του Κράτους. Μόνιμοι κάτοικοι του Ολύμπου και οι τέσσερις, παραστάτες και δορυφόροι του Δία στις άγριες μάχες του, στους εκβιασμούς και στους εξαναγκασμούς του.

Αιτία, σκοπός, μέσο, ανάγκη και αφορμή σε καιρούς πολέμου, κατισχύοντας επί δικαίων και αδίκων, συνώνυμη της καταστροφής, της ισοπέδωσης, της ερημιάς.

Όπλο-φόβητρο στη φαρέτρα των «ισχυρών», που στοχεύει με προσβολές, κατηγορίες, μομφές, επικρίσεις, απαγορεύσεις, καταπατήσεις, απειλές, παρενοχλήσεις.

Υπόθεση ιδιωτική, μέσα σε κλειστές κάμαρες, σε σκοτεινές γωνίες, σε σφαλιστά πορτοπαράθυρα, σε κρύους διαδρόμους, σε κλίνες προκρούστειες σωμάτων και ψυχών.

Τείχη φυλακής, ισχυρά, αδιαπέραστα, αόρατα, σιωπηλά, δίπλα μας, γύρω μας, μπροστά μας, σε μεσοτοιχία με τη ζωή μας.

Πεδίο προαιώνιας εκμετάλλευσης, επιβολής, κακοποίησης, βιασμού, φόνου, γυναικοκτονίας.

Τρία γράμματα, δυο συλλαβές, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» της υποκρισίας, της αλλοτρίωσης και των προσχημάτων.

Τραγούδι στα χείλη των παιδιών: «Δεν είναι αγάπη ο πόνος κι η βία».*

ΥΓ. Για την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

*Από το τραγούδι «Τραγουδάμε Δίχως Φόβο» (=Canción Sin Miedo), με τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου-Λυκείου Απερίου Καρπάθου και του Μουσικού Σχολείου Αθηνών.

 
 
 
Spread The Word
 

Τόπος συνάντησης μία φορά τον μήνα το No Man's Land! Μοιραστείτε αυτόν τον σύνδεσμο εγγραφής για να μεγαλώσει το κοινό του μηνιαίου μας newsletter και να πάμε τη συζήτηση για την έμφυλη ισότητα ένα βήμα πιο πέρα.

 
 
 
 
Spread the word! Μοιραστείτε την αθηΝΕΑ με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους στέλνοντάς τους αυτόν το σύνδεσμο εγγραφής.
 
Advertise. Σας ενδιαφέρει να διαφημιστείτε στην αθηΝΕΑ; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
 
 
 
 
 
 
View in Browser