View this email in your browser
Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017
www.a8inea.com
Payback Time

"Φέτος ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το μέρισμα φέτος θα είναι 1,4 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρσι." Δεν εκπλήσσει νομίζω κανέναν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, στο χθεσινό του διάγγελμα, ενάμιση μήνα πριν τα Χριστούγεννα, αποπειράθηκε να αλλάξει τη δυσμενή -λόγω κεντροαριστεράς και Πάνου Κάμμένου- ατζέντα της επικαιρότητας, ανακοινώνοντας το "κοινωνικό μέρισμα" που θα δώσει φέτος, ως αποτέλεσμα του "υπερπλεονάσματος". Όμως, και φέτος, το μέρισμα αυτό είναι αρκετά δύσπεπτο για ένα τεράστιο μέρος της κοινωνίας.

Δεν είναι μόνο γιατί αυτό, σε μεγάλο βαθμό, προέρχεται από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και από την καθυστέρηση των πληρωμών στους νέους συνταξιούχους. Είναι δύσπεπτο προπαντός γιατί αυτά τα λίγα που λαμβάνουν τα πιο αδύνατα στρώματα εκτάκτως, τα έχουν πρώτα δώσει πολλαπλάσια και σε μόνιμη βάση μέσω της δραματικής μείωσης του ΕΚΑΣ και της αύξησης του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Όσο για την υπερφορολόγηση, αυτή είναι τόσο σκληρή ώστε οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών να αποτελούν πλέον την πλειοψηφία των πολιτών - αθροιστικά πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες. Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ίδιου του δημοσίου ανεβαίνουν και πάλι στα 4,5 δισ. ευρώ και η ανεργία "μειώνεται" μέσω μαζικής μερικής απασχόλησης, με μέσο μισθό 360 ευρώ, δημιουργώντας έτσι μια νέα τάξη εργαζόμενων, κάτω από το επίπεδο της φτώχιας.

700 εκατομμύρια ευρώ (το υπόλοιπο "μέρισμα" αφορά αποτροπή της χρεοκοπίας της ΔΕΗ και επιστροφή χρημάτων λόγω δικαστικών αποφάσεων) είναι αδύνατο να αλλάξουν την αφόρητη οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Who Said What

"I'm honored and excited to succeed Graydon Carter as editor in chief of @VanityFair." Για τους φανατικούς αναγνώστες του Vanity Fair -υποψιάζομαι ότι αρκετοί από σας μοιράζονται την αγάπη μας για το περιοδικό- ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε την αντικαταστάτη του Graydon Carter. Και το όνομα αυτής; Radhika Jones. Πρόκειται για τη 44χρονη editorial director του books department των New York Times και, προηγουμένως, deputy managing editor στο περιοδικό Time. Τέλος εποχής - αρχή μιας νέας.
Video Killed the Radio Star

"We’re all so tired of [Trump that] every room in America should have a sign on the wall that counts the number of minutes that it’s been since someone brought up his fucking name." Το σημερινό βίντεο δεν είναι "short and sweet". Έχει διάρκεια 23,5 λεπτά και εξηγεί ενδελεχώς πώς και γιατί η προεδρία Trump μας κάνει όλους πιο χαζούς. Ο John Oliver είναι κάθε σεζόν και καλύτερος, καταφέρνοντας σε σκοτεινές εποχές να μας αφυπνίζει, χωρίς να κάνει συγχρόνως καμία έκπτωση στο χιούμορ του.
MustNEA
Don’t look at me // "Η δημοσιονομική προσαρμογή και η φορολόγηση δεν γίνεται με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και, αντιθέτως, προκύπτει μέσα από μία διαπραγμάτευση, η οποία μιλούσε για συγκεκριμένα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης." Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπεραμύνθηκε της υπερφορολόγησης στην οποία χρωστάμε το φετινό κοινωνικό μερίσματος, λέγοντας ότι για αυτήν δεν φταίει η κυβέρνηση αλλά οι δανειστές. ΥΓ. Όπως πάντα, για τα καλά πείτε μας ευχαριστώ, για τα κακά σφυρίζουμε αδιάφορα και δείχνουμε τους άλλους.

Face-off // Την Πέμπτη στην ΕΡΤ διαβάζουμε ότι θα λάβει χώρα κατά πάσα πιθανότητα η τηλεμαχία μεταξύ των 2 διεκδικητών της ηγεσίας της κεντροαριστεράς: της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Όσον αφορά τη στρατηγική των δύο υποψηφίων για το δεύτερο γύρο, η μεν Γεννήματα δίνει έμφαση στην άνετη επικράτησή της στον πρώτο γύρο, ο δε Ανδρουλάκης αντιμετωπίζει την εκλογή της Κυριακής ως μια "μάχη από την αρχή".
MustNEWS
Adult day care centres can’t have nukes // Φαίνεται ότι δεν είμαστε οι μόνοι που δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ στην ιδέα ότι τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του Donald Trump. Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας συνεδριάζει σήμερα με θέμα τη δυνατότητα του προέδρου να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά το δοκούν, με πρωτοβουλία του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Bob Corker, που είχε εμπλακεί σε αντιπαράθεση πρόσφατα με τον Trump, αποκαλώντας το Λευκό Οίκο επί των ημερών του τελευταίου "adult day care center". #FunTimes

At the end of the May // Το βρετανικό κοινοβούλιο συζητά σήμερα το νομοσχέδιο της πρωθυπουργού Theresa May για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή, 40 μέλη του κοινοβουλίου είναι έτοιμα να υπογράψουν επιστολή άρσης εμπιστοσύνης από το πρόσωπό της, σύμφωνα με τους Sunday Times, καθιστώντας την αντικατάστασή της πιο πιθανή παρά ποτέ.
MustREADS from Here and There
The 2018 World Economic Forum in Davos Will Be Co-chaired by Seven Women - and Zero Men | Quartz at Work / Heather Landy. Μια κίνηση με ιδιαίτερη συμβολική σημασία, με 7 πραγματικά εντυπωσιακές γυναίκες στο επίκεντρό της. Τα πράγματα -τουλάχιστον στην κορυφή- κάπως αλλάζουν, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι μόνο μία γυναίκα ήταν στην αντίστοιχη επιτροπή το 2013.

Free Money: The Surprising Effects of a Basic Income Supplied by Government | Wired / Issie Lapowski. Βρήκα το άρθρο ακόμα πιο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα κυριαρχεί η συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα, που είναι κι αυτό μια εισροή μετρητών σε συγκεκριμένα νοικοκυριά. Στην περίπτωση του άρθρου βέβαια, τα εν λόγω νοικοκυριά βρίσκονται στην πόλη Cherokee της Βόρειας Καρολίνας και τα χρήματα που λαμβάνουν είναι σημαντικά περισσότερα.

We Have 32 Years Left to Solve Climate Change | New Republic / Emily Atkin. Σύντομα θα είναι πολύ αργά για να αντιστρέψουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη του Global Carbon Project, ενός οργανισμού που επιδιώκει να ποσοτικοποιήσει τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα και τις αιτίες τους.
"I am Halsey. I will never be anything but honest. I write songs about sex and being sad." Πρόκειται για τη μοναδική ατάκα που θα βρει κανείς στο website της Αμερικανίδας τραγουδοποιού Ashley Nicolette Frangipane, που έγινε πασίγνωστη μέσω των social media. Η ζωή της Halsey (αναγραμματισμός του μικρού της ονόματος, αλλά και σταθμός μετρό στη Νέα Υόρκη όπου σύχναζε) είχε πιο πολλά "κάτω" απ' ό,τι "πάνω", όμως το έμφυτο ταλέντο της και το πείσμα της την προχωράνε μπροστά. Το κομμάτι Alone με συντροφεύει την τελευταία εβδομάδα και εύχομαι να σας αρέσει...
Spread the word! Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για εμάς από το να στέλνετε την αθηΝΕΑ σε ανθρώπους που πιστεύετε ότι θα την εκτιμήσουν. Πείτε σε φίλους και γνωστούς για την αθηΝΕΑ εύκολα και γρήγορα, μέσα από τη φόρμα αυτή#SharingIsCaring

Did we miss something? Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να καλύψουμε και δεν το είδατε στη σημερινή αθηΝΕΑ; Στείλτε μας τις ιδέες σας, άρθρα, εκθέσεις, ταινίες, τραγούδια που σας άρεσαν, όπως και οτιδήποτε άλλο έχετε να μας προτείνετε στο a8inea@a8inea.com.

INVITE A FRIEND
SHARE
TWEET
Copyright © 2017 αθηΝΕΑ, All rights reserved.
You are receiving this email as a subscriber of www.a8inea.com daily newsletters.
αθηΝΕΑ
Δημ. Σούτσου 39
Αθήνα 11521